AUSTRIJANCI ISTRAŽUJU HYPO

Zagorec ponovo pod povećalom policije

27.07.2010 u 15:02

Bionic
Reading

Pretresajući spise koruške banke Hypo Alpe Adria, austrijski istražitelji odlučili su podnijeti tužiteljstvu u Klagenfurtu prijavu i za kriminalno udruživanje protiv umirovljenog hrvatskog generala Vladimira Zagorca zbog njegovih poslova s nekretninama, piše u utorak bečki dnevnik Der Standard

Istraga se vodi protiv Zagorca i protiv bivših članova uprave banke, Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera te drugih.

Dosad su podignute prijave za prevaru i zloupotrebu ovlasti.

Istražiteljski tim očigledno uočava sustavnost u Hypovoj dodjeli kredita Zagorcu koji nije osiguravao nužna jamstva. Riječ je o poslovima s nekretninama u Hrvatskoj iz 2004. i kreditnom volumenu od 5,6 milijuna eura.

Zagorec je u međuvremenu počeo prodavati svoje nekretnine u Beču. Trenutno se nalazi u zatvoru u Hrvatskoj, a poslove vodi njegova žena. Prodaje se bivši telegrafski ured na bečkom Trgu burze (Boerseplatz) i dva objekta u Wien-Doeblingu. Po pisanju medija, Zagorec je na temelju tih nekretnina od koruškog Hypa dobio oko 40 milijuna eura kredita.

U utorak je dužnosnik Socijalističke stranke Austrije (SPOe) Guenther Kraeuter zatražio od Austrijske narodne stranke (OeVP) 'opsežno izvješće o napredovanju pravosudnih tijela u kaznenom gonjenju počinitelja gospodarskih zločina' u slučaju Hypo. U službenom je priopćenju Kraeuter zatražio i gospodarsko statusno izvješće o nacionaliziranoj banci.