VELIKE PROMJENE

Za vikend se opskrbite gotovinom, od ponedjeljka bi sve trebalo funkcionirati

28.12.2022 u 20:37

Bionic
Reading

Održana je posljednja sjednica Vijeća za euro radi provjere je li Hrvatska spremna za prelazak na novu valutu. Do 2023. i uvođenja eura ostala su još tri dana. Manji problemi u cijelom postupku očekuju se u novogodišnjoj noći, pa se građanima savjetuje da se, ako im je potrebno, opskrbe gotovinom. Do 2. siječnja i prvog radnog dana u idućoj godini sve bi se trebalo normalizirati, najavljuje HRT

Veliku ulogu u cijelom procesu uvođenja nove valute ima i Hrvatska pošta, sa svojih više od tisuću ureda. Pošta u Branimirovoj jedina će raditi u nedjelju 1. siječnja od 7 ujutro do ponoći, a od ponedjeljka svih 1016 poštanskih ureda u više od 800 mjesta diljem Hrvatske građani će moći zamijeniti kune u eure. U Pošti upozoravaju da ako želimo zamijeniti više od 750 kuna, moramo to najaviti unaprijed.

'Kako bismo osigurali da svi mogu doći do eura, morali smo uvesti neko ograničenje. To ne znači da se više od tog iznosa ne može zamijeniti samo je potrebno napraviti najavu, dobit ćete datum kada možete doći po kune i to vrlo brzo obaviti', rekao je Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je da bez naknade možemo zamijeniti do 100 novčanica i 100 kovanica, a za više moramo platiti naknadu od 1,5 posto, i to na iznos najmanjih apoena.

'Tijekom prva dva tjedna dok je dvojni optjecaj u poštama, bit će u poštama moguće platiti maksimalno do 50 kovanica kuna', dodao je Domjančić. Rekao je i kako su jako zaposleni, ali da su se pripremali više od godinu i pol, te da su spremni.

U dane vikenda, na Staru i Novu godinu očekuju se zastoji u plaćanju karticama i radu bankomata. Stoga je najbolji savjet imati pri ruci nešto gotovine i malo razumijevanja.

'Dobro je imati nešto gotovine uz sebe jer preko vikenda će se raditi tranzicija sustava pa neće raditi neko vrijeme ni kartice niti će raditi internet bankarstvo, mobilno bankarstvo, tako da je dobro imati nešto gotovine. Drugog siječnja bi već sve trebalo funkcionirati normalno', rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

  • +8
Sjednica Vijeća za euro Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Budući da će i nakon 1. siječnja građani moći još dva tjedna plaćati i kunama i eurima, trgovci će zapravo biti neka vrsta mjenjačnica novca.

'Veliki trgovački lanci su spremni, oni se već godinu dana pripremaju za ovaj cijeli proces uvođenja eura. Srednji i manji trgovci, imamo informacije da nisu sasvim gotovi s procesom, zato sam ih i pozvala da iskoriste ova tri dana i da što je moguće prije osiguraju potrebnu količinu eura za barem prvih par dana nove godine', rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Mnogi će zaposlenici trgovina, banaka, Hrvatske pošte ili Fine, zbog uvođenja eura novogodišnji vikend provesti radno.

  • +40
Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

'Svima nam daje ta nedjelja, koja je ujedno i neradni dan, jednu marginu da se sve u tom sustavu, dok vi ne spavate noćima "poštela" i da u ponedjeljak, 2. siječnja bude sve onako kako smo trebali. Dugo smo se za ovo pripremali, ja svima zahvaljujem. Mislim da je ovo jedan veliki povijesni proces', rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

U novogodišnjoj noći, malo poslije ponoći, guverner i ministar financija podići će prve eure na bankomatu blizu HNB-a, a tijekom dana u Hrvatsku dolazi predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

'Zajednički ćemo otići na Breganu. Tamo će nas dočekati i slovenska predsjednica, s njom ćemo malo porazgovarati o režimu bezgraničnih kontrola i nakon toga u susretu u Vladi, popiti kavu i platiti je u eurima na Trgu bana Jelačića', istaknuo je premijer Plenković.

Obilježavanje uvođenja eura bit će simbolički i bez velikih "fešti" i troškova, kaže premijer, ali će cijeli taj proces donijeti veliku i opipljivu promjenu i korist za građane i gospodarstvo cijele zemlje.