ZMAJLOVIĆ IZRADIO PLAN

Za sanaciju nakon poplava osigurano oko 50 milijuna kuna

22.05.2014 u 10:45

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović prije sjednice Vlade istaknuo je kako je izrađen plan sanacije i čišćenja otpada iz kućanstava i s javnih površina te da je za tu svrhu osigurano oko 50 milijuna kuna

'Organizirana su i odlagališta koja će moći prihvatiti taj otpad. Formiran je i stožer, a ono što je isto važno jest da će sve to koštati oko 40 do 50 milijuna kuna, za što je osiguran novac u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost', objasnio je Zmajlović.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog', otkrila je kako je prioritet na poplavljenim područjima sanacija terena: uklanjanje mulja, koji je pun gnojiva, ulja i koječega, zatim micanje mrtvih životinja i njihovo spaljivanje u spalionicama te sanitarno dovođenje u red poplavljenog prostora kako bi ekipe za procjene izašle na teren.

Na poplavljenom području najviše će posla biti kad se voda povuče. Samo su u Gunji potopljene sve 1604 kuće. Na pitanje koliko stoji obnova jedne kuće, odnosno na koji način će se sve financirati, ministrica je rekla da na to nema odgovora bez procjene.

'Dvjesto milijuna kuna prikupljenih od legalizacije bespravne gradnje bit će namijenjeno sanaciji u poplavama uništenih obiteljskih kuća. Upravo je bila ideja prilikom organiziranja projekta legalizacije - da svaka kuna plaćena za to ide natrag u prostor. Dogodile su se ove poplave i taj ćemo novac iskoristiti za sanaciju', rekla je Mrak Taritaš.

O roku za obnovu ministrica je rekla sljedeće: 'Za sam obilazak poplavljenog terena, nakon njegove sanacije, i procjenu šteta treba nam desetak dana. Da bi se uopće krenulo u obnovu neke kuće, tu istu kuću prvo treba isušiti, što će se činiti mehaničkim putem, a što traje oko tjedan dana. Slijede građevinski radovi. Nadam se da će obnova, barem dijela kuća na kojima su manje štete, biti gotova do zime.'

RTL Autor: RTL