dvostruki kriteriji

Za jedne ekspresna stranačka metla, za druge 'presumpcija nevinosti': Josipa Rimac izletjela za šest dana, Kalmeta i Kuščević nikada

05.06.2020 u 15:42

Bionic
Reading

Josipa Rimac uhićena je prošlog petka, a jučer je izbačena iz HDZ-a. Nije se čekala optužnica, niti njeno potvrđivanje, a kamoli presuda, da ne govorimo pravomoćna. U šest dana nekadašnja HDZ-ova perjanica odlepršala je iz stranke. Neki njezini dojučerašnji stranački kolege također su brzinom munje bivali izbačeni, no za neke su vrijedili neki drugi kriteriji, poput presumpcije nevinosti

Sud časti HDZ-a Šibensko-kninske županije ipak je u četvrtak poslijepodne isključio bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac i kninskog gradskog vijećnika Marinka Tokmakčiju iz stranke.

Rimac je tako šest dana nakon uhićenja izbačena iz stranke čije je zaštitno lice najprije bila u Kninu, a potom i na nacionalnoj razini.

Stranačke metle u nekim ranijim slučajevima mele su brže, nekada sporije, a nekih se nisu ni dotaknule.

Najbolji primjer je slučaj Božidara Kalmete, kojega se u kontekstu afere HAC Remorker spominjalo još 2013., no optužnica je stigla tek 2015.

Kalmeta je prošle godine nepravomoćno proglašen nevinim, no zanimljivo je da je cijelo ovo vrijeme bio i ostao u HDZ-u. Kada je potvrđena optužnica, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je 'da će se tome pristupiti racionalno i oprezno' te podsjetio da postoji institut presumpcije nevinosti.

Josipa Rimac dovedena u Uskok Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Isto je za Kalmetu govorio nekadašnji glavni tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier. Kalmeta je ostao u stranci, doduše na lokalnim izborima 2017. stavili su ga u 'hladovinu' i u utrku za zadarskog gradonačelnika poslali drugog kandidata.

Od Kalmete do 'uskoka i hajduka'

No već 2018. doživio je političku rehabilitaciju jer je imenovan za pomoćnika glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića. Podsjetimo, tada presuda još nije bila donesena, a Kalmeta je provodio dane na suđenju.

'Dokle god u njegovu slučaju nema pravomoćne sudske presude, on može obavljati taj posao. Nije potrebno da Kalmeta bude u izolaciji jer postupci protiv njega traju deset godina, osim toga, riječ je o stranačkoj, a ne o državnoj poziciji', kazao je tada Jandroković.

U HDZ-u je i dalje Lovro Kuščević, a koji je zbog malverzacija sa zemljištem na Braču pod istragom Uskoka. Nakon što je uklonjen s ministarske funkcije vratio se u Hrvatski sabor. Tada je HDZ želio imenovati Kuščevića u saborski Odbor za zakonodavstvo, čemu se usprotivila oporba.

'Nisam mogao vjerovati da za čovjeka protiv kojeg nije podignuta optužnica, a da ne govorim da je to daleko od presude, vi u startu želite reći - on je kriv', izjavio je tada šef saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić, spočitavajući kolegama da izjavama zapravo 'grubo zadiru' u neovisnost pravosuđa.

Niti požeško-slavonski župan Alojz Tomašević nije bio izbačen iz stranke brzo kao Josipa Rimac. Priveden je zbog obiteljskog nasilja u listopadu 2017., a iz stranke je izletio u siječnju 2018., nakon što je protiv njega podignuta optužnica.

Stranka je pak promptno reagirala u slučaju Igora Krizmanića, požeškog HDZ-ovca kojeg je kći optužila za obiteljsko nasilje otprije 15 godina. Istog dana sam je izašao iz stranke nakon što su mu njegovi stranačke kolege ponudili tu opciju ili da ga sami odmah izbace.

Iako je protiv njega podignuta optužnica zbog pokušaja podmićivanja novinara, HDZ-ovac Franjo Lučić i dalje je u stranci te je odradio svoj saborski mandat.

U stranci je i dalje i Milijan Brkić, moćni HDZ-ovac i tadašnji predsjednik Sabora, protiv kojeg je policijski Uskok podignuo kaznenu prijavu zbog umiješanosti u aferu SMS. Prijava je kasnije odbačena, a Brkiću zbog toga nije bilo upitno članstvo u stranci.

Neki su pak manje važni HDZ-ovci bivali izbačeni iz članstva brzinom munje. U studenom 2019. potezom pera izbačeno je osam HDZ-ovaca nakon što je šef stranke otkrio kako u grupama na WhatsAppu mute protiv njega. Pojedine kritike bile su okvalificirane kao govor mržnje i tu je rasprava bila gotova. 'Uskoci i hajduci', kako se zvala jedna od grupa, oformljena kao stranačka oporba, bili su izbrisani s popisa koji broji 200 tisuća članova.

Samo dan trebalo je pak slavonskom HDZ-u da suspendira i traži izbacivanje iz stranke načelnika Općine Čeminac Zlatka Pinjuha, kojem je u kolovozu 2019. na vrata pokucao Uskok zbog sumnji da je muljao s državnim subvencijama za stambene kredite. Čeminac je nakon takvog razvoja događaja sam napustio HDZ.

Nema HDZ jedini dvostruke kriterije

Ako pogledamo samo dva zvučnija imena SDP-a koja su zaglibila u afere, Željka Sabu i Marinu Lovrić Merzel, vidjet ćemo da se i kod socijaldemokrata mjeri različitim metrima.

Marina Lovrić Merzel jednoglasno je isključena iz SDP-a u srpnju 2014., a optužnica joj je potvrđena tek 2015. Lovrić Merzel niti dandanas nije pravomoćno osuđena za čitav niz koruptivnih kaznenih djela i pogodovanja za koja je optužena.

  • +5
Željko Sabo Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

S druge strane, Željko Sabo sam je izašao iz SDP-a uz riječi 'Odo ja' tek nakon što je 2015. osuđen zbog pokušaja podmićivanja vukovarskih vijećnika - i to pravomoćno. Vukovarski SDP nije ni nakon te presude raspravljao o njegovu isključivanju iz stranke. Sabo je sedam mjeseci proveo u zatvoru, a 2017. izabran je za predsjednika vukovarskog SDP-a.