županijski sud zagreb

Sloković: Najesen kraj suđenja bivšoj županici Lovrić Merzel

18.05.2020 u 16:21

Bionic
Reading

Odvjetnica Jadranka Sloković ocijenila je u ponedjeljak da na jesen očekuje kraj suđenja svojoj branjenici i bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel kojoj se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi za primanje mita, pranje novca i niz malverzacija s javnim novcem

''Nakon iznošenja obrane predmet je de facto gotov. Naravno, govorimo o postojećim uvjetima pa ne znamo hoće li i kad će moći rasprava biti održana u punom sastavu. Ali negdje na jesen, u rujnu ili listopadu, suđenje bi moglo bi gotovo'', kazala je Sloković.

Odvjetnica je upozorila na otežane tehničke uvjete za održavanje sudskih rasprava te je ocijenila da su zbog epidemioloških preporuka ugrožena prava optuženika na obranu.

Uskoro dopunski iskaz knjigovodstveno-financijskog vještaka

''Rasprave se ne mogu voditi tako da na njima nema ni optuženika, ni svjedoka, da se nemaju gdje držati spisi, te da se zbog zaštitnih maski jedva čuje što govore sudionici u postupku. Na ovakav način ugrožena su prava optuženika na obranu. Ne samo u ovom, već u svim postupcima'', kazala je Sloković.

Optužena Lovrić Merzel nije prisustvovala raspravi u ponedjeljak, jer je zbog epidemioloških mjera procijenjeno da u sudnici bude što manje stranaka. Prema Zakonu o kaznenom postupku optuženici na moraju biti prisutni na raspravama ako su obaviješteni o njihovom održavanju te ukoliko ne iznose obranu.   

Na raspravi, koja je održana na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, gdje je privremeno izmješten zagrebački Županijski sud, pročitani su iskazi posljednjih dvoje svjedoka, dok je za iduće ročište planiran dopunski iskaz knjigovodstveno-financijskog vještaka.

Bivšoj županici stavlja se na teret da je od poduzetnika Željka Žužića krajem kolovoza 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu, bez obzira na druge zainteresirane kupce, osigurala stjecanje poslovnih udjela u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića, koji je znao da je novac stečen korupcijom.

Lovrić Merzel također je, po Uskokovim sumnjama, suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi nekretninu od suoptuženog Brenarda Popeca.

Prostor na kojem je bio auto salon, po tvrdnjama tužiteljstva, osim što je bio preplaćen, nije bio adekvatan za potrebe zavoda pa je županija, nakon zaključivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine za 9,8 milijuna kuna, za dodatne radove na prenamjeni platila oko 1,4 milijuna kuna. Pritom je na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti nekretnine Popecevoj tvrtki pribavljena korist od oko 4,1 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Novo suđenje pred izmijenjenim vijećem

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika, odnosno da je od lipnja 2009. do travnja 2014. donijela više odluka o imenovanju članova Savjeta županice, za što im je isplaćivana mjesečna naknada od 5000 kuna neto, iako su oni za te poslove primali plaću, čime je županijski proračun oštećen za više od šest milijuna kuna.

Osim toga, Lovrić Merzel je s vijećnicima, prijateljima i rodbinski povezanim osobama zaključivala ugovore o djelu, iako je znala da se ugovoreni poslovi i usluge neće izvršavati jer Županija za njihovo obavljanje nije imala nikakve potrebe. Tim osobama je pribavljena korist od ukupno oko 360.000 kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Uskok sumnja i da je županija po nalogu bivše županice od 2005. do kraja 2013. u više navrata plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te troškove nabave prehrambenih artikala za privatne potrebe, čime joj je pribavljena korist od oko 60.000 kuna, dok je županija oštećena za 326.000 kuna. Terete ju i da je od 2005. do 2013. službenim karticama plaćala privatne troškove hrane, pića i goriva, čime je županiju oštetila za 165.000 kuna.

Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je još krajem 2015. no početak suđenja odgađan je nekoliko puta jer je tadašnji sudac Ivan Turudić odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka sa suokrivljenim poduzetnikom Željkom Žužićem, koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao 100.000 eura mita.

Nakon što se sudac Turudić povukao iz postupka suđenje je u rujnu 2018. formalno krenulo ispočetka pred novim sudskim vijećem kojim predsjeda Vjeran Blažeković, a optuženi su još jednom odbacili Uskokove optužbe za korupciju.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel i Žužića, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak Marine Lovrić Merzel Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Žužića također nagodio s tužiteljstvom.