PAPU DOČEKALO 700 ODABRANIH

'Za HNK nema ljepšeg događaja u povijesti!'

Bionic
Reading

Oko 700 odabranih uglednika iz hrvatskog javnog života dočekuje Papu u Hrvatskom narodnom kazalištu. Samo neki od njih imat će priliku rukovati se sa Svetim Ocem i razgovarati s njime

19.05 Papa krenuo na bdjenje s mladima na glavni zagrebački trg.

18.56
Izabranih 16 uglednika rukovalo se i kratko popričalo s Papom. To su bili redom: gospodin Jovan Pavlović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije, rabin Lucijano Prelević, muftija Šefko Omerbašić, predsjednik Sabora Luka Bebić, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš, veleposlanik Suverenoga malteškog vojnog reda barun Nikola Adamovich Cepinski, dopredsjednica Hrvatske Paneuropske unije Nevenka Nekić, sportaš Ivica Kostelić, direktor instituta IGH Jure Radić, genetičar Tomislav Domazet Lošo, ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu Ljilja Vokić, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, ugostitelj Ivo Sadrić, bibličar fra Bonaventura Duda - koji je dobio najtopliji i najduži pljesak - i bivši veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Emilio Marin.

18.50
Papa je pozvao predstavnike cjelokupnog hrvatskog društva na 'aktivnu ljubav, na logiku besplatnosti, na dragovoljno služenje siromašnima i patnicima, ali i na odgovorno ponašanje na području politike i ekonomije tako da bi život bio ugodan, a naši gradovi gostoljubivi, bogati ljudskim sadržajima s izrazitom etičkom crtom'.

18.45
U tom smislu Papa je pozdravio osnivanje Katoličkog sveučilišta u Hrvatskoj kao znak nade. Nazvavši Boškovića 'slavnim Hrvatom, osobom koja je štovala istinu, ali koja je znala da ga ona nadvisuje', Papa je zaokružio svoj govor o potrebi oblikovanja savjesti isticanjem potrebe da se ona dogodi u odgoju djece i mladih u proučavanju Svetog pisma koje je 'veliki kodeks' europske kulture.

18.43
Papa je spomenuo isusovca Ruđera Boškovića, rođenog u Dubrovniku prije 300 godina (18. svibnja 1711) jer, kako je rekao: 'Vrlo dobro utjelovljuje sretnu svezu između vjere i znanosti koje se uzajamno potiču na propitivanje, koje je istovremeno otvoreno, raznoliko, sli i sintetičko.'

18.40
'Ako se savjest, prema prevladavajućem modernom shvaćanju, ograniči u subjektivni okvir u koji se smješta religiju i moral, onda krizi zapada nema lijeka, a Europa je osuđena na nazadovanje. Ako se naprotiv, savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost' rekao je Papa u HNK.

18.38
Središnja tema Papina promišljanja je pitanje savjesti za koju kaže da je temelj slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj, tako i na nadnacionalnoj razini. Misleći na Europu, rekao je da je Hrvatska oduvijek sastavnica na povijesno-kulturnome planu te da će uskoro to biti i na političko-institucionalnoj razini.

18.35
Papa je pozdravio predstavnike drugih crkvi i kršćanskih zajednica, kao i predstavnike židovske i muslimanske religije, kazavši da religija stavlja čovjeka u odnos s Bogom te stoga treba biti snažan čimbenik mira: 'Religije se uvijek moraju pročišćavati prema ovoj istinskoj biti, kako bi odgovorile svom izvornom poslanju', kazao je Benedikt XVI.

18.32
Papa je pohvalio inicijativu da se susret sa 700 hrvatskih uglednika održi u tako - kako je rekao - 'znakovitom mjestu koje izražava hrvatski nacionalni i kulturni identitet'. HNK, podsjetimo, djeluje od 1895. godine.

18.30
Papa Benedikt XVI. obratio se okupljenima i zahvalio im na dočeku.

18.28 Nastupaju Borivoj Martinić Jerčić i Aleksandar Milošev,
duet violina i viola iz Zagrebačkih solista koji izvode skladbu Duet za violinu i violu u D-duru, stavak 'Romanza', dubrovačkog skladatelja iz 18. st. Ivana Mane Jarnovića.

18.23 Niko Zurak,
član Papinske akademije za život, izrekao je veliku zahvalnost što nas je tijekom povijesti iz Vječnoga grada obasjavala svjetlost nauka svete katoličke crkve. Profesor Zurak istaknuo je imena nekih velikih hrvatskih humanista koji su djelovali u Rimu, ali i onih koji su zaslužni za hrvatsku kulturu i znanost, pa je tako spomenut đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer.

18.18 Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić
kao predsjednik Vijeća HBK-a za kulturu rekao je da zgrada HNK nije imala ljepšeg događaja u svojoj povijesti. Puljić je zahvalio Papi za dar knjige o Isusu iz Nazareta koja je prevedena i na hrvatski jezik.

18.15
Papa je pozdravio nazočne i sjeo na pozornicu. Uz njega su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone. Stare crkvene pučke pjesme zapjevao je zbor Lado.

18.09 Papa
stigao u HNK.Dočekala ga je intendantica HNK Ana Lederer.

17.50 Papa Benedikt XVI.
iz Apostolskog nuncijata, u kišnom Zagrebu, uputio se u Papamobilu prema Hrvatskom narodnom kazalištu. Usprkos kiši, mnogi građani stajali su uz cestu i mahali te pljeskali Papi.

Sveti Otac obratit će se predstavnicima civilnog i političkog života, kulture, znanosti, poduzetništva te članovima diplomatskog zbora na talijanskom jeziku, sa svečano ukrašene pozornice zgrade HNK u čijoj će se pozadini nalaziti svečani zastor Vlahe Bukovca 'Hrvatski preporod' te Ophodni križ iz katedrale sv. Lovre u Trogiru.

Papine riječi će na hrvatski jezik prevoditi mons. Juraj Kolarić, prebendar zagrebačke prvostolnice, umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Vijeća za kulturu Zagrebačke nadbiskupije.