TKO ĆE DOĆI A TKO NE?

Susret VIP gostiju s Papom pod velikim povećalom

04.06.2011 u 17:00

Bionic
Reading

Susret Benedikta XVI. s uglednicima iz političkog i javnog života u Hrvatskom narodnom kazalištu podignuo je najviše prašine. Tko će doći, tko je pozvan a neće se pojaviti, tko nije pozvan a trebao je biti… Na susret u 18.15 pozvano je 700 osoba, a tek njih 16 moći će se s Papom rukovati i s njim popričati

Sveti Otac obratit će se predstavnicima civilnog i političkog života, kulture, znanosti, poduzetništva te članovima diplomatskog zbora na talijanskom jeziku, sa svečano ukrašene pozornice u čijoj će se pozadini nalaziti zastor Vlahe Bukovca 'Hrvatski preporod' te Ophodni križ iz katedrale sv. Lovre u Trogiru.

Papine riječi će na hrvatski jezik prevoditi mons. Juraj Kolarić, prebendar zagrebačke prvostolnice, umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Vijeća za kulturu Zagrebačke nadbiskupije.

VIP susret s Papom proteklog je tjedna pokušan politizirati s nekoliko strana. Od Papina posjeta svi pokušavaju izvući za sebe najveću korist: HDZ je tako, navodno, šefu oporbe Zoranu Milanoviću preko medija pokušao iz izbornog tijela izbiti one sklone Crkvi. Milanović čeka dva dana te odgovara: kako će rado ići u HNK.

U cijeli se igrokaz uključio i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji se našao uvrijeđen jer pozivnicu nije dobio. Činjenica jest da je ugostio papu Ivana Pavla II te u više navrata bio u Vatikanu, no odnos njega i Hrvatske biskupske konferencije nije idealan. U ovoj, pak, situaciji papinski nuncij pokušava ispraviti HBK te Mesića poziva na osoban susret s Papom; no bivši predsjednik odbija takav scenarij.

Program u HNK u režiji Dolenčića

Program Papina susreta s predstavnicima javnog i vjerskog života u HNK režira redatelj Krešimir Dolenčić, a scenografkinja je Dinka Jeričević. U programu će nastupiti umjetnici - glumci Joško Ševo i Renata Sabljak koji će govoriti tekstove hrvatskih književnika, glazbenici Borivoj Martinić Jerčić i Aleksandar Milošev iz Zagrebačkih solista sa skladbom Duet za violinu i violu u D-duru, stavak "Romanza", dubrovačkog skladatelja iz 18. st. Ivana Mane Jarnovića. Kao glazbena pratnja za vrijeme osobnog susreta Pape sa pojedincima iz javnog života nastupit će na harfi Branka Janjanin Magdalenić s izvedbom "Four pieces for harp" hrvatskog skladatelja Tomislava Uhlika.

Papa će u HNK stići oko 18.15, kada će ga dočekati Ana Lederer, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta. U pratnji Benedikta XVI. bit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i državni tajnik Svete Stolice Tarcisio Bertone. Papi će se pozdravnim govorom obratiti nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, predsjednik Vijeća za kulturu HBK-a te prof. dr. sc. Niko Zurak, liječnik, član Papinske akademije za život. Među 16 odabranih za susret s Papom su: predstavnici vjerskih zajednica Jovan Pavlović, mitropolit Zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Lucijano Moše Prelević, glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj te muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Tu će priliku imati i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, akademik Zvonko Kusić - predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, barun Nikola Adamovich Cepinski - veleposlanik Suverenog malteškog vojnog reda, Nevenka Nekić, dopredsjednica Hrvatske Paneuropske unije, Ljilja Vokić, ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu, Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci; ugostitelj iz Münchena Ivo Sadrić, fra Bonaventura Duda, bibličar i profesor emeritus KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, te Emilio Marin, bivši veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Među njima su i skijaš Ivica Kostelić, Jure Radić, direktor instituta IGH te najzaslužniji za izdašan ugovor Svete Stolice i Hrvatske i genetičar Tomislav Domazet Lošo.

Po završetku susreta uslijedit će blagoslov Svetog Oca.

Na svečano ukrašenoj pozornici HNK u povodu Papina dolaska bit će postavljena kopija svečanog zastora Vlahe Bukovca "Hrvatski preporod" i Ophodni križ iz katedrale Sv. Lovre u Trogiru.

Križ je izrađen od drva obloženog srebrnim limom, visine 225 (125), širine 70 i debljine pet centimetara, u tehnici iskucavanja, lijevanja i graviranja u mletačkoj kasnobaroknoj radionici oko 1700. godine. Tijelo križa izrađeno je od drva obloženog srebrnim limom, s kružnim završecima na krakovima. Na prednjoj je strani korpus Krista izveden u visokom reljefu. Na kružnom završetku lijevog kraka, u niskom je reljefu prikazan sv. Lovre, na desnom sv. Ivan Trogirski, u dnu je sv. Jerolim, a u vrhu je prikazan Bog Otac s golubicom Duha Svetoga. Ploha križa ukrašena je viticama stiliziranog akantusovog lišća izrađenih u niskom reljefu, dok je bočno isti ornament izveden tehnikom iskucavanja. Na stražnjoj strani je prikazan lik Djevice koja stoji na oblacima dok su na krakovima poprsja evanđelista.

Nakon programa u HNK Sveti Otac će se papamobilom u 19,15 sati uputiti prema Trgu bana Josipa Jelačića gdje će sudjelovati na bdijenju s mladima, pa će građani Papu moći pozdraviti i u Frankopanskoj ulici te Ilici do Trga bana Josipa Jelačića.