TUŽBE ŽRTAVA zlostavljanja

Obitelj se odrekla nasljedstva pape Benedikta XVI: Ostavio puno imovine, ali možda i veliki dug

09.01.2024 u 21:26

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI., rođen kao Joseph Alois Ratzinger, preminuo je prije otprilike godinu dana, no pitanje njegovog nasljedstva još uvijek nije riješeno. Razlog bi mogli biti i nekoliko aktivnih sudskih postupaka pred regionalnim sudom u bavarskom Traunsteinu, koje protiv bivšeg pape vode žrtve zlostavljanja u bavarskom ogranku Katoličke crkve

Podsjetimo, pokojni papa Benedikt prije izbora za čelnika Katoličke crkve bio je nadbiskup Münchena i Freisinga od 1977. do 1982. te prefekt Kongregacije za nauk vjere, između 1981. i 2005. godine. Potkraj života našao se na udaru optužbi da nije dovoljno odlučno djelovao protiv svećenika optuženih za zlostavljanje u periodu dok je vodio kongregaciju.

U izvješću o seksualnom zlostavljanju u nadbiskupiji Münchena i Freisinga, objavljenom početkom 2022., navodi se da je bilo najmanje 497 žrtava i 235 navodnih počinitelja zlostavljanja u razdoblju između 1945. pa do 2019. Policija je pokrenula istragu zbog prijava oko 40 zlostavljanih osoba, no nisu uspjeli naći dovoljno dokaza, pa su žrtve zlostavljanja pokrenule privatne tužbe protiv tada aktivnog pape Benedikta i najveće bavarske nadbiskupije.

Primjerice, u građanskoj parnici u Traunsteinu, sada 40-godišnja žrtva zlostavljanja Andreas Perr iz Bavarske traži 300.000 eura odštete od nadbiskupije München i Freising kao i 50.000 eura od njenog bivšeg nadbiskupa Ratzingera ili njegovih pravnih nasljednika. Budući da još uvijek nije riješeno pitanje nasljedstva, parnica protiv Benedikta izdvojena je iz procesa koji je u tijeku i privremeno obustavljena.

Prema Benediktovom upravitelju imanja, nadbiskupu Georgu Gänsweinu, papa emeritus u svojoj je oporuci imenovao pet nasljednika. Riječ je o rođacima Josepha Ratzingera, koji su svi odreda odbili nasljedstvo. Martina Holzinger, kćer papine 88-godišnje sestrične koja je odbila nasljedstvo početkom lipnja, za javni bavarski servis BR kaže: 'Vatikan nam se nije javio otkad smo se odrekli nasljedstva, no i dalje vjerujemo da je to bila ispravna odluka'.

Ranije je ovo bilo pitanje koje se nije razmatralo u javnosti, jer imovinom preminulih papa raspolagao je uglavnom Vatikan. No s papom Benediktom stvari stoje drugačije. Napisao je brojne knjige prije, tijekom i nakon svog pontifikata, uključujući i svjetski bestseler o Isusu. Spomenute knjige posljednjih su godina donijele zaradu od više milijuna eura, a njihov izdavač Friedrich Pustet KG navodi da će prihode isplaćivati ​​Svetoj Stolici kao i dosad.

Joseph Ratzinger dobro je zarađivao i kao profesor teologije. Kao nadbiskup Münchena i Freisinga plaćala ga je Slobodna Država Bavarska. Prema bavarskom ministarstvu kulture, plaća je iznosila znatno više od 100.000 njemačkih maraka godišnje. Benedikt je ostavio jednu od svojih mantija svojoj dugogodišnjoj titularnoj crkvi Santa Maria Consolatrice u Rimu, dok je privatnu papinsku knjižnicu ostavio Bavarskoj, te će knjige biti pohranjene u Regensburgu.