ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Za 20 projekata dodjeljene potpore od 76 milijuna kuna

25.07.2017 u 14:47

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić dodijelila je u utorak ugovore o financiranju 20 projekata u sklopu tri programa Ministarstva gospodarstva ukupne vrijednosti 156,3 milijuna kuna, za koje potpore iznose gotovo 76 milijuna kuna

Dalić je dodijelila dva ugovora o financiranju u sklopu programa "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja", četiri ugovora iz programa "Inovacije novoosnovanih MSP" te 13 odluka o financiranju iz programa "Kompetentnost i razvoj MSP". 

Ukupna vrijednost svih 20 projekata veća je od 156,3 milijuna kuna, a dodijeljene potpore ukupno iznose gotovo 76 milijuna kuna. 

Govoreći o iskorištenosti sredstava, potpredsjednica Dalić novinarima je uz ostalo rekla kako se proteklih mjeseci ubrzavaju administrativne aktivnosti koje prate sve veći količininu novca koji dolazi u posljednju fazu, a to je faza dodjela ugovora, nakon koje projekti mogu stvarno i započeti.

Tijekom ove godine Ministarstvo gospodarstva otvorila je sve pozive koji se odnose na 970 milijuna eura kojima ono upravlja, dodala je.

Izvijestila je kako u odnosu na otvorene pozive, do danas je tijekom ove godine ugovoreno nešto više od 650 milijuna kuna.

Među danas potpisanim projektima istaknula je dva koji se tiču poticanja istraživanja i razvoja i jedan koji se tiče inovativnosti malih i srednjih poduzeća. 

Ti pozivi svjedoče da su europska sredstva namijenjena podršci inovacijama i suradnji poduzetnika s fakultetima i institutima i znanstveno-istraživačkim sektorom, rekla je.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac kazala je da je za hrvatsko poduzetništvo i gospodarstvo važno poticanje inovacija i novoosnovanih poduzeća te da su današnji ugovori ključni instrument za poticanje inovativnosti poslovnog sektora. Istaknula je i da njezino ministarstvo radi na poboljšanju sustava i pojednostavljenju procedura za privlačenje EU-ovih sredstava.

Dva ugovora iz programa "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja" vrijedna su 57,8 milijuna kuna, a iznos dodijeljene potpore je 40 milijuna kuna.

Cilj programa je potpora razvoju novih proizvoda (dobara i usluga), tehnologija i poslovnih procesa kroz povećanje privatnih ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, te jačanje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije, kroz poboljšanje njihove suradnje s institucijama za istraživanje i razvoj.

U sklopu programa "Inovacije novoosnovanih MSP" dodijeljena su četiri ugovora ukupne vrijednosti 6,1 milijun kuna, a iznosom potpore od 5,2 milijuna kuna.

Cilj programa je razvoj novoosnovanih poduzeća i uspješan prijenos inovativnih ideja novoosnovanih poduzetnika u tržišno uspješne poslovne poduhvate i stvaranje novih inovativno orijentiranih poduzeća s potencijalom rasta i izvoza, s naglaskom na komercijalizaciju proizvoda i usluga.

Osim toga, tim se programom želi izravno podržavati inovativna novoosnovana poduzeća koja su u svojoj poslovnoj aktivnosti usmjerena na napredne i inovativne proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti.

U sklopu programa "Kompetentnost i razvoj MSP" dodijeljeno je 13 odluka o financiranju ukupne vrijednosti 92,4 milijuna kuna s iznosom potpore od 30,6 milijuna kuna.

Programom se želi potaknuti razvoj poslovanja i povećati tehnološku spremnost MSP-a poticanjem ulaganja u kapacitete MSP, posebice kroz izgradnju i/ili opremanje poslovnih jedinica. Cilj je i jačanje regionalne konkurentnosti kroz razvoj malog i srednjeg poduzetništva te razvoj novih kompetencija i stvaranje novih radnih mjesta.

Jedan od dobitnika sredstava iz programa "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja"je Končar Elektroindustrija. Iznos od 13,28 milijuna kuna Končar je dobio za projekt "Safe TRAM - Sustav za povećanje sigurnosti vožnje javnog urbanog tračničkog prometa", čija je ukupna vrijednost 18,4 milijuna kuna.