TRAŽI ISTRAGU

Dalić: Ovakvim potezima Todorić je Agrokor doveo do ruba stečaja

25.07.2017 u 11:30

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martina Dalić, komentirala je informaciju da je novac iz HBOR-a preko Zagreb-Montaže završio u Agrokoru, gdje je i ostalo 40 milijuna kuna

"Taj slučaj je ustvari samo jedan od primjera koji pokazuju nezdrave, neprimjerene i ponekad stvarno nejasne poslovne prakse koje je u svom financiranju primjenjivao Agrokor u vrijeme uprave Ivice Todorića i koje su Agrokor dovele do ruba stečaja. Zato mislim da će i vrijeme koje je ispred nas donijeti i druge primjere koji će pokazati kako je poslovao Agrokor i kako je i zbog čega došao na rub stečaja. Stoga nije na Vladi ispitivati i istraživati tko je, što, gdje i kako, nego očekujem od institucija poput HANFA-e, Državnog odvjetništva i HNB-a, da u svojim mandatima razjasne jesu li te prakse bile zakonite. Zato se provodi izvanredna revizija cjelokupnog poslovanja", rekla je Dalić za N1 televiziju.

"Ja ovaj slučaj promatram kao sastavni dio razotkrivanja i raspoznavanja što se sve događalo u Agrokoru. Institucije trebaju provesti istraživanje i donijeti zaključak je li sve bilo u skladu sa zakonom ili nije", rekla je Dalić.

"Provođenje takvih stvari nije na Vladi, mi nadziremo proces izvanredne uprave, očekujemo rezultate izvanredne revizije koju provodi ugledna tvrtka PWC i svi će ti rezultati dati osnovu institucijama da postupe na način kako je to potrebno", dodala je ministrica.

Upitana jesu li javne financije izložene opasnosti zbog stanja u Agrokoru, Dalić je rekla da je o tome već puno govoreno.

"Najveća opasnost po javne financije i gospodarski sustav jest smanjena i minimizirana stabiliziranjem stanja u Agrokoru uz izvanrednu upravu i donošenje Zakona o izvanrednoj upravi. To ponavljati treba zbog toga što je u biti problema što imamo rastuće gospodarstvo, jer je Agrokor u sustav došao do ruba stečaja. Uz Zakon o izvanrednoj upravi su spriječene posljedice po javne financije, kao i to da se hrvatsko gospodarstvo moglo ponovno suočiti s recesijom", rekla je Dalić za N1.

"Sve pojedinačne slučajeve institucije trebaju ispitati, očekujem da ispitaju i da djeluju u okviru svojih odgovornosti. Agrokor je bio veliki sustav i neću se iznenaditi ako u narednim tjednima i mjesecima u javnosti budemo doznavali o drugim primjerima netransparentnih poslovnih praksi. Što je bilo treba se istražiti u okviru institucija i sustava koje je naša država i društvo gradilo", zaključila je.