sporni kredit hbor-a

Dalić: Još se ne zna zbog čega je došlo do naglog urušavanja Agrokora

 • Autor: L. F./Hina
 • Zadnja izmjena 14.07.2017 13:38
 • Objavljeno 14.07.2017 u 13:38
'Kredit HBOR-a Agrokoru nije bila kriva odluka'

'Kredit HBOR-a Agrokoru nije bila kriva odluka'

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u petak kako ne može reći da je kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) odobren Agrokorovim tvrtkama bila kriva odluka

"Ja ne mogu reći danas da je taj kredit bio kriva odluka zato jer je odluka o kreditu donesena u vrijeme i temeljem informacija koje su Nadzornom odboru date, a koje ste svi imali prilike čuti. U isto to vrijeme neke su druge hrvatske i inozemne banke odobravale kredite Agrokoru, a neke od njih i nakon HBOR-a. Stoga bih željela podcrtati da su naknadna zaključivanja i razmišljanja što bi bilo kad bi bilo, zašto bi bilo, u ovom slučaju bespredmetna, jer su podaci i bilance sadržavali podatke kakve su sadržavale", rekla je Dalić koja je u Ministarstvu dodijelila odluke o financiranju u sklopu programa "Razvoj poslovne infrastrukture". 

Odgovarajući na upite novinara o kreditu koji je Nadzorni odbor HBOR-a krajem prošle godine dao kredit tvrtkama iz sastava koncerna Agrokor u ukupnom iznosu od 48,3 milijuna eura, Dalić je podsjetila da u slučaju HBOR-a Nadzorni odbor treba dati suglasnost na kredite iznad 35 milijuna kuna, a kreditnu i detaljnu tehničku analizu te prijedlog daju Uprava i stručne službe banke.

Sve ono što su stručne službe kazivale, sve ono što su opisivale, što ste imali priliku čuti na snimkama koje su javno objavljene bili su argumenti da se taj kredit odobri, kazala je Dalić na upit je li, s obzirom da na jučer objavljenom tonskom zapisu sa sjednice Nadzornog odbora HBOR-a ona najviše sudjeluje u raspravi, imala dilemu oko davanja kredita Agrokorovim tvrtkama.

Kaže i kako su odgovori stručnih službi i uprave HBOR-a na postaljena pitanja išli u prilog tome da se ti krediti trebaju odobriti i da iza njih stoji cijela banka. "Stoga sam ja kao članica Nadzornog odbora glasala za odobravanje tih kredita rukovodeći se informacijama i svim onim što je uprava banke i prisutni direktori prezentirali", kazala je.

Podsjetila je i kako je u trenutku kada se ta odluka donosila Agrokor bio u privatnom vlasništvu, imao svoju upravu i menadžment. 

HBOR-a je krajem prošle godine dao kredit tvrtkama iz sastava koncerna Agrokor u ukupnom iznosu od 48,3 milijuna eura

HBOR-a je krajem prošle godine dao kredit tvrtkama iz sastava koncerna Agrokor u ukupnom iznosu od 48,3 milijuna eura

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Poznato je kojom brzinom se situacija u Agrokoru pogoršavala, kako je izvanredna uprava na samom početku ustanovila da poslovne knjige Agrokora sadrže greške te kako je Vlada pravovremeno i brzo reagirala predlažući zakon o izvanrednoj upravi koji je spriječio seriju nekontroliranih stečajeva i prelijevanje problema iz Agrokora na ostatak gospodarstva, naglasila je Dalić.

"U ovom se slučaju radi o činjenici da se treba usmjeriti na ono što se dogodilo. A dogodilo se da je u jednoj privatnoj kompaniji, iz razloga koje u ovom trenutku ne znamo, ali se time bave i odgovarajuće službe, došlo do naglog urušavanja poslovanja, a Vlada je učinila ono što joj je bio zadatak- reagirala iznimno brzo, stvorila zakonodavni okvir koji je omogućio upravljanje rizicima koje je stvorio Agrokor i bivši vlasnik, a koji su zaprijetili stabilnosti hrvatskog i gospodarstva u regiji", istaknula je. 

Danas, tri mjeseca nakon što se u Agrokoru provodi izvanredna uprava, dinamika plaćanja usklađena je sa zakonom, rokovima, hrvatski poduzetnici mogu računati da će im plaćanja biti usklađena s ugovorom i to je jedan od najvećih vrijednosti i rezultata izvanredne uprave u ovom razdoblju, kaže Dalić.

Ministar poljoprivrede Tomislava Tolušića pozvao je građane da ne kupuju strane proizvode već hrvatske

Ministar poljoprivrede Tomislava Tolušića pozvao je građane da ne kupuju strane proizvode već hrvatske

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Komentirajući na novinarsku upit jučerašnju objavu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je građane pozvao da ne kupuju strane proizvode već hrvatske, Dalić je odgovorila kako je to shvatila kao poziv na kupovanje kvalitetnih, proizvoda koji na tržište dolaze najkraćim putem.

Jasno je da je hrvatsko gospodarstvo otvoreno, da smo mi članica EU-a, međutim ono što na hrvatskom tržištu, a posebno tržištu hrane želimo, jesu kvalitetni i svježi proizvodi, proizvodi najviše kvalitete dostupne našim građanima i tako sam razumjela poziv ministra Tolušića, rekla je Dalić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 15

Prikaži sve
 • visitor1

  14.07.2017 14:59

  Dalić se ukopava sve dublje, i ona poput Marića misli da objavljen tonski zapis sa sjednice NO opravdava njihovo postupanje oko Agrokora, no istina je da su oboje, baš poput drugih ministara, dobili pisanu stručnu analizu iz koje je potpuno jasno loše stanje u kojem je tad bio Agrokor na temelju ...

 • franjotweb1

  14.07.2017 20:47

  .... ministrica dalić, citat: ...."u jednoj privatnoj kompaniji, iz razloga koje u ovom trenutku ne znamo, ali se time bave i odgovarajuće službe, došlo do je naglog urušavanja poslovanja ..... i onda je vlada reagiorala na najbrži mogući način te je toj, jednoj privatnoj kompaniji, tj. u ponor b...

 • franjotweb1

  14.07.2017 20:42

  .... ne može jednostavnije i brže: ..... uskok, pa čak i neki ne baš visoko rangirani policajac, samo bi u agrokoru trebao uzeti dokumente koje je tada, u grokoru, potpisivao sadašnji hr financ-ministar marić .... i gđa. ministrica bi odmah sve saznala o urušavanju agrokora ..... ali i neki istra...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi