skupljene milijarde

WHO: Donatorska konferencija za cjepivo izraz međunarodne solidarnosti

04.05.2020 u 21:53

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija u ponedjeljak je izrazila zadovoljstvo zbog prikupljenih 7,4 milijarde eura na donatorskoj konferenciji za razvoj cjepiva za novi koronavirus, što je njezin glavni direktor nazvao izrazom "međunarodne solidarnosti" u suzbijanju pandemije.

"Ovo je snažan i inspirativan izraz međunarodne solidarnosti", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj tiskovnoj konferenciji u sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi. Pandemija je, dodao je, "prilika da se svijet ujedini pred zajedničkom prijetnjom ali i da gradi zajedničku budućnost".

Cilj međunarodne donatorske konferencije koju je organizirala Europska komisija i u kojoj je sudjelovalo četrdesetak zemalja, bio je prikupiti 7,5 milijarda eura za istraživanje, razvoj, proizvodnju, a napose za "pravednu distribuciju" cjepiva, lijekova i dijagnostičke opreme svim zemljama stradalim od virusa, istaknuo je Tedros.

Financijska sredstva koja su zemlje obećale izdvojiti "pokrivaju tek dio potreba" u borbi s novim koronavirusom, podsjetio je čelnik UN-ove zdravstvene organizacije.

"U tjednima i mjesecima koji su pred nama trebat će nam puno više kako bismo odgovorili na potražnju za osobnom zaštitnom opremom, medicinskim kisikom i drugim prijeko potrebnim materijalom", istaknuo je. 

WHO je u ponedjeljak ocijenio i da su izjave američkih čelnika po kojima oni posjeduju dokaze da novi koronavirus potječe iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, ishodištu epidemije, puka "nagađanja".

"Nismo od američke vlade dobili nikakav podatak ni osobit dokaz o podrijetlu virusa i zato to za nas ostaje u domeni nagađanja", rekao je Michael Ryan, direktor programa WHO-a za izvanredne situacije na virtualnoj tiskovnoj konferenciji u sjedištu organizacije u Ženevi.