liječenje koronavirusa

WHO bez komentara o lijeku remdesiviru

29.04.2020 u 21:13

Bionic
Reading

Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za izvanredna stanja odbio je u srijedu komentirati izvješća da bi se lijek remdesivir mogao pokazati uspješan u liječenju covida-19, oboljenja respiratornog sustava koje uzrokuje novi koronavirus

"Ne bih želio ništa posebno komentirati jer nisam detaljno proučio radove o remdesiviru", kazao je Mike Ryan i dodao da je remdesivir jedan od lijekova koji se ispituje te da smatra da je potrebno pričekati na puno više podataka.

"No nadamo se da bi se taj lijek te mnogi drugi mogli pokazati uspješni u liječenju covida-19", rekao je Ryan.

Krajem travnja, Kina je objavila da je njihovo istraživanje pokazalo da lijek nije bio uspješan u tretiranju covida-19, a njihov dokument je, kako je tada prenio BBC, Svjetska zdravstvena organizacija "slučajno" objavila.

WHO je objavio detalje o kliničkim ispitivanjima u svojoj bazi podataka, a zatim je iste uklonio.

Ranije u srijedu američki proizvođač Gilead Science objavio je da je njegov eksperimentalni protuvirusni lijek remdesivir ublažio simptome kod pacijenata oboljelih od covida-19 koji su lijek dobili rano više nego kod onih koji su ga dobili kasnije.

U srijedu je zabilježen skok vrijednosti dionica Gileada za 9 posto.

U istraživanju koje je proveo Gilead, 62 posto pacijenata liječenih remdesivirom u ranoj fazi bolesti bilo je otpušteno iz bolnice, u odnosu na 49 posto pacijenata koji su lijek dobili kasnije. 

Istraživanje je obuhvatilo 397 pacijenata, a pratila se sigurnost i učinkovitost liječenja remdesivirom u razdoblju od pet i deset dana kod hospitaliziranih pacijenata koji su imali teške simptome covida-19.

U srijedu je najviši američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci pozdravio rezultate studije o lijeku remdesivir za koju je rekao da je "vrlo važan dokaz koncepta" da "lijek može blokirati virus".

Objasnio je da lijek zaustavlja enzim kojim se koristi virus.

Podaci pokazuju da remdesivir može imati jasan pozitivan učinak u smanjenju vremena za ozdravljenje, rekao je Fauci.

Studiju je sponzorirala Faucijeva agencija, Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti i ona je uključila više od 1090 ljudi u bolnici.