trumpu unatoč

WHO tvrdi da je reagirao brzo i odlučno na novi koronavirus

29.04.2020 u 20:11

Bionic
Reading

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) branio je u srijedu postupanje te UN-ove agencije tijekom pandemije koronavirusa i kazao da su djelovali "brzo i odlučno"

Agencija, sa sjedištem u Ženevi, suočava se zadnjih tjedana sa sve više kritika raznih zemalja na račun njezina odgovora na koronakrizu, a posebice oštri tonovi stižu iz Sjedinjenih Država koje su s 400 milijuna dolara godišnje bile najizdašnjiji donator sve dok predsjednik Donald Trump nije prekinuo financiranje.

"WHO je od početka djelovao brzo i odlučno u svom odgovoru na koronavirus kako bi upozorio svijet", kazao je predsjednik te organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus i predstavio vremenski slijed o svojim saznanjima koji su rezultirali time da su 30. siječnja Covid-19 proglasili svjetskom opasnošću.

"Oglasili smo uzbunu rano i često smo je oglašavali", dodao je šef WHO-a.

Tedros je podsjetio da je WHO posljednjih mjeseci obučio 2,3 milijuna zdravstvenih radnika, dostavio milijune testova te je čak u tim teškim trenucima uz pomoć udruge Global Zitizen omogućio ljudima u karanteni i malo zabave, smijeha i glazbe uz humanitarni televizijski spektakl za podršku zdravstvenim radnicima u kojem je sudjelovala i pop zvijezda Lady Gaga.

Dio prikupljenog novca otišao je i fondu Svjetske zdravstvene organizacije COVID-19 Solidarity Response Fund.

"Samo jednu stvar nismo napravili - nismo odustali", kazao je Tedros.

Mike Ryan, stručnjak agencije za izvanredna stanja, najavio je daljnje isporuke testova na koronavirus za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

"Dostupnost testova je i dalje je velik problem u mnogim dijelovima svijeta", rekao je Ryan odgovarajući na pitanje o Africi.

  • +11
U Republici Srpskoj dramatično porastao broj oboljelih od koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita