u kontaktu su sa sad-om

WHO se brani da je 'pravovremeno' upozorio svijet na koronavirus

01.05.2020 u 21:39

Bionic
Reading

Tedros Adhanom Ghebreyesus u petak je branio „pravovremenu“ reakciju, kako svoju tako i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koju vodi, u proglašavanju epidemije koronavirusa međunarodnom izvanrednom situacijom krajem siječnja.

Objava 30. siječnja dala je „dovoljno vremena ostatku svijeta da smisli odgovor“ jer je u tom trenutku bilo samo 82 zaraženih i nijedan smrtni slučaj izvan Kine, rekao je Tedros na virtualnoj konferenciji za medije održanoj iz sjedišta WHO-a u Ženevi.

Kazao je i kako je WHO u danima prije proglašavanja globalne opasnosti posjetio Kinu kako bi istražio više o novom virusu.

Tijekom tog posjeta je postignut i dogovor s Kinom da se pošalju istražitelji, dodao je.

Novinari su ga pitali o odnosima sa Sjedinjenim Državama, najvećim donatorom organizaciji koji je povukao svoje financiranje nakon kritiziranja WHO-ovog upravljanja pandemijom.

„Zapravo smo u stalnom kontaktu i surađujemo“, odgovorio je Tedros.

Izrazio je zabrinutost oko „potencijalnog utjecaja“ zaraze jer je „počela ubrzavati u državama sa slabijim zdravstvenim sustavima“. 

Izvršni direktor WHO-a za izvanredna stanja Mike Ryan naglasio je kako organizacija istražuje zabrinjavajuće širenje zaraze na Haitiju, u Somaliji, Sudanu, Južnom Sudanu, Jemenu, Siriji, Afganistanu, Sijera Leoneu i na sjeveru Nigerije. 

Tedros je kazao i kako WHO želi surađivati s vladama po pitanju postepenog otvaranja putničkog prometa. 

WHO-ov međunarodni odbor medicinskih stručnjaka je zatražio da se razmotre strategije vraćanja prometa u normalu i analiziraju sigurnosne mjere poput brzih zdravstvenih provjera, izolacija i karantena. 

„To je teško pitanje jer ovisi o povjerenju između WHO-ovih članica“, rekao je Didier Houssin, čelnik tog savjetničkog tijela. 

„No to je vrlo važan aspekt i za aktivnosti u mnogim državama koje veoma ovise o zračnom prometu“, dodao je. 

Države su ranije uvele stroge restrikcije prometa, a pala je i potražnja za putovanjima, pa su mnoge kompanije zaustavile svoje letove te im prijeti bankrot. 

To je rezultiralo nestašicom teretnih kapaciteta, što uključuje i ključne potrepštine za borbu protiv koronavirusa. 

WHO-ov savjetnički odbor pozvao je države da „izbjegavaju restrikcije međunarodnog prometa hrane, medicinskih i drugih ključnih potrepština“. 

UNICEF je u odvojenoj objavi upozorio kako je prekid zračnog prometa stvorio veliki zastoj dostave cjepiva, što bi moglo rezultirati epidemijama drugih bolesti. 

Pandemija koronavirusa odnijela je u svijetu 235.000 života, dok je Europa premašila brojku od 140.000 mrtvih i kontinent je najpogođeniji koronavirusom.