nadležne nije briga

Vučemilović: 'Tvrtka bivšeg ministra ugrožava zdravlje građana'

29.11.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović izjavila je u srijedu da tvrtka ''Livit'' iz Belišća, bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, zagađuje zrak, ugrožava zdravlje građana te ignorira rješenja Državnog inspektorata, a nadležne to ne brine.

Građani Belišća već se nekoliko godina žale na kvalitetu zraka, od kada je tvrtka Livit počela s radom, rekla je Vučemilović na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

''Četiri neovisna mjerenja kvalitete zraka zabilježila su u 60 dana 75 prekoračenja količine sumporovodika, a godišnje ih smije biti 24. Riječ je o bezbojnom, otrovnom plinu s karakterističnim mirisom trulih jaja'', kazala je.

Ta tvrtka, čiji je vlasnik bivši ministar gospodarstva i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, bavi se obradom komunalnog i industrijskog otpadnog mulja.

''U Belišću svakog dana nastaje između 60 i 65 tona mulja dnevno, dok u milijunskom gadu Zagrebu nastaje 55 tona dnevno'', napomenula je Vučemilović.

S obzirom na to da je tvrtka smještena u blizini naselja i odlagališta otpada, Državni inspektorat utvrdio je da je ona uzročnik onečišćenja zraka. Uz to, dodaje Vučemilović, Državni inspektorat je prije godinu dana izdao rješenje kojim je naređeno uklanjanje otpada nastalog obradom otpadnog mulja u roku od 60 dana

''Tvrtka i dalje skladišti i obrađuje otpadni mulj. Ona ignorira rješenja i grubo narušava pravni poredak, a nadležna tijelo to ne zabrinjava'', ističe zastupnica Suverenista.

Suprotno rješenjima Državnog inspektorata i odluci Osječko baranjske županije o pokretanju postupka za ukidanje dozvole za gospodarenje otpadom, Ministarstvo gospodarstva donijelo je rješenje prema kojemu je taj isti mulj proglašen građevinskim materijalom, ustvrdila je.

''Želim naglasiti da je za taj resor unutar Ministarstva zadužen državni tajnik iz SDSS-a Mile Horvat koji je, baš kao i Ivan Vrdoljak, iz Osječko-baranjske županije u kojoj se sve ovo i događa'', rekla je Vučemilović.

Zastupnica je tvrtku Livit nazvala ''zelenom prevarom koja truje građane'' koji često zbog neugodnog mirisa ne mog ni otvoriti prozore

''Osobno sam bila tamo, izdržala sam jednu minutu. To je izuzetno intenzivan i neugodan smrad koji u nos ostaje i nekoliko sati kasnije'', kazala je Vučemilović.