nezakonite radnje

Policajac optužen da je zadržao više od 110 tisuća eura od naplaćenih kazni

22.05.2023 u 15:36

Bionic
Reading

Uskok je pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 56-godišnjeg policajca iz postaje u Belišću zbog sumnje da je od 2013. do 2021. zadržao više od 110.000 eura od kazni naplaćenih u prekršajnim postupcima

Tužiteljstvo je izvijestilo kako 56-godišnjaka tereti da je kao službenik policijske postaje Belišće, zadužen za preuzimanje novčanih kazni naplaćenih u prekršajnim postupcima i predaju novca u Državni proračun RH, od kolega preuzeo ukupno 258.552 eura naplaćenih novčanih kazni i dio zadržao za sebe.

Uskok ističe da 56-godišnjak na taj način sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 110.163 eura.

Kako bi prikrio nezakonite radnje u službene evidencije MUP-a unio je neistinite podatke o naplaćenim iznosima novčanih kazni i vremenu njihove naplate, odnosno neistinite podatke o zaduženju obrascima za prekršajne kazne.

Također, prilikom redovitih godišnjih inventura u razdoblju od 2013. do 2020. godine, osumnjičeni je u liste Inventure robe unio neistinite podatke o stanju zaliha obrazaca i svojim potpisom ovjerio unijete podatke.

Potom je i sačinio završne zapisnike o provedenim inventurama s neistinitim podacima o ukupnoj naplati i zalihama obrazaca te takvu dokumentaciju predočio članovima inventurnog povjerenstva koji su ih, ne sumnjajući u istinitost navedenih podataka, svojim potpisom ovjerili, priopćio je Uskok.