DETALJNA PROGNOZA

Vrijeme do kraja tjedna potpuni je kaos: Kiša, snijeg, poplave, južina pa opet snijeg!

27.11.2023 u 22:30

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod objavio je detaljnu prognozu za ostatak tjedna, koja meteoropatima nikako neće dobro sjesti

Kako najavljuje prognostičarka Petra Mikuš Jurković, utorak na istoku Hrvatske većinom će biti oblačan, a temperatura će se kretati između 3 i 7 °C. Povremeno će padati kiša, češće ujutro i prijepodne, a u gorju može zalepršati i pokoja pahulja.

I u središnjoj Hrvatskoj oblačno s kišom. Popodne će oborina prestajati i djelomično će se razvedravati. Mjestimice će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a temperatura zraka uglavnom od 2 do 7 °C.

Prevladavajuće oblačno uz povremene oborine bit će i na zapadu - u gorju su mogući i susnježica i snijeg, a na sjevernom Jadranu lokalno obilniji pljuskovi i grmljavina, pri čemu će jugozapadnjak ujutro okrenuti na sjeverozapadnjak, na otocima i jak.

  • +8
Snijeg zabijelio područje Zagvozda Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL

Vjetrovito i u Dalmaciji - najprije uz jugo i jugozapadnjak, a zatim sjeverozapadnjak, pa i mjestimice jače valovito more. Bit će vrlo nestabilno uz povremenu kišu, lokalno vjerojatno i u obliku jače izraženih pljuskova s grmljavinom. Temperatura zraka uglavnom od 10 do 15 °C, a u unutrašnjosti od 5 do 10 °C.

Na jugu Hrvatske podjednake vremenske prilike - jak jugozapadni i južni vjetar, odnosno lebić i oštro - puhat će do sredine dana, ponegdje će biti i obilne kiše uz grmljavinu, pa bi i neke rive mogle biti poplavljene, najavljuje Mikuš Jurković, koja za ostatak tjedna najavljuje još turbulentnije promjene.

Nevrijeme u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

U srijedu će tako biti prolazno sunčanije uz mjestimice jaku buru, osobito podno Velebita. No već u četvrtak okreće na jugo i južni vjetar, umjeren i jak, s kojim dolazi novo naoblačenje i kiša, češća i intenzivnija u petak, ponegdje i obilna, uz grmljavinu.

Petak i u unutrašnjosti najkišovitiji i najtopliji, ali navečer su, s naglim dotokom hladnog zraka u sjevernim predjelima, mogući susnježica i snijeg. Srijeda pak najstabilnija s hladnim jutrom, ponegdje i mrazom, a u oblačan četvrtak zapuhat će jugozapadnjak i jugoistočnjak te će već ponegdje padati kiša, uglavnom u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, zaključuje prognostičarka.