VREMENSKA PROGNOZA

Sunčanije i manje vjetrovito, ali hladno: Lokalno mogući pljuskovi snijega

26.11.2023 u 08:40

Bionic
Reading

U nedjelju se u unutrašnjosti očekuje promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a povremeno su mogući lokalni pljuskovi snijega. Na Jadranu pretežno sunčano uz više oblaka prema otvorenom moru gdje može pasti i malo kiše

U unutrašnjosti mjestimice umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu jak i vrlo jak sjeverni vjetar i bura u slabljenju i navečer u okretanju na jugo. Najviša dnevna temperatura od 3 do 8, na Jadranu između 8 i 12 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Meteorologinja Tomislava Hojsak najavila je za HRT da će nedjelja na istoku Hrvatske proteći uz promjenjivu naoblaku. Pljuskovi snijega mogući su ponajprije u zapadnoj Slavoniji. Umjeren i još ponegdje jak sjeverozapadni vjetar pojačavat će osjet hladnoće na dnevnih 4, 5 °C. Hladno jutro bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Uz promjenjivu naoblaku bit će i sunčanih razdoblja, a i ponekog pljuska snijega. Sjeverozapadni vjetar prolazno će jačati samo na sjeveru. Dnevna temperatura od 4 do 7 °C.

Na zapadu sunčanije, prijepodne uz više oblaka, ponekom pahuljom u gorju, a na otvorenom moru sjevernog Jadrana malo kiše. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Na moru će jaka i vrlo jaka bura postupno slabjeti, te potkraj dana okrenuti na jugo. Jutro u gorju hladno uz najnižu temperaturu zraka od -6 do -4 °C, na moru od 3 do 8 °C. Dnevna temperatura od 5 °C u gorju do 12 °C na otocima. Jaka bura puhat će još i u nedjelju u Dalmaciji, a slabjeti tek potkraj dana. Prevladavat će sunčano, povremeno uz više oblaka u unutrašnjosti, ujutro i na moru. Dnevna temperatura zraka od 8 do 12 °C.

I na jugu Hrvatske prevladavat će sunčano. Umjerena do jaka bura i sjeverozapadni vjetar slabjet će prema kraju dana. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 7 °C, u zaobalju oko 1 °C, a dnevna između 9 i 12 °C."

Grab Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

I dalje promjenjivo i razmjerno hladno

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će biti razmjerno povoljne. Većina ljudi će se osjećati dobro i ne bi trebali osjećati tegobe potaknute vremenom. Uz prikladno odijevanje, boravak na otvorenom tijekom sunčanih razdoblja, može za mnoge biti poticajan.

"Nakon hladnog jutra u ponedjeljak će na kopnu zajužiti. Postupno će se naoblačiti, past će pritom malo kiše, u najvišem gorju i snijeg. U utorak češća kiša, u unutrašnjosti Dalmacije i obilna, a zapuhat će i sjeverni vjetar. U srijedu sunčanije te hladnije, osobito u jutarnjim satima. Na Jadranu će početkom tjedna jačati jugo, koje će u utorak naglo okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Temperatura će porasti, a uz promjenjivu naoblaku povremeno će biti kiše, osobito u oblačniji utorak kada su u Dalmaciji mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom. U srijedu smirivanje, manji pad temperature, ujutro mjestimice i bura", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'