RAZLIČITO TUMAČENJE ZAKONA?

Vrhovni sud: Mamić nije homofob

09.11.2012 u 15:25

Bionic
Reading

Zbog izjava da ni u njegovoj reprezentaciji gayevi ne bi mogli igrati nogomet jer on ne vidi gay čovjeka reprezentacije kako glavom ide na kopačku, ali ga vidi 'kao baletana, tekstopisca i novinara', Zdravko Mamić, predsjednik GNK Dinamo, nije počinio diskriminaciju, presudio je Vrhovni sud Republike Hrvatske. Na činjenicu po kojoj je ta presuda u potpunosti suprotna od presude protiv Vlatka Markovića, koji je dao gotovo identičnu izjavu, na koju se Mamić referirao i podržao je, upozorili su podnositelji udružene tužbe – udruge Centra za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije

Udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb, okupljene u Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije upozorile su u priopćenju za javnost kako Vrhovni sud 'stvara neujednačenu praksu s diskriminacijskim presudama jer je u istovjetnim predmetima Zdravko Mamić oslobođen, a Vlatku Markoviću potvrđena diskriminacija'.

'Umjesto da Vrhovni sud, kao najviši sud, obavlja svoju ustavnu zadaću osiguravanja jedinstvene primjene zakona i ravnopravnosti građana, u istovjetnim slučajevima donosi dijametralno suprotne presude. Smatramo da je ovakva nedosljedna sudska praksa opasna jer se njome šalje poruka da najviše sudbeno tijelo u Hrvatskoj nema jedinstvenu sudsku praksu, što dovodi do toga da nema jedinstvene primjene zakona', navode udruge.

Podsjećaju i kako je 'u slučaju Marković Vrhovni sud utvrdio da je on pasivno legitimiran kao fizička osoba koja djeluje i neosporno ima utjecaj u nogometu'. 'U slučaju Mamić isti sud navodi da je neosnovana tvrdnja tužitelja o mogućosti tuženikovog utjecaja na izbor igrača za reprezentaciju te da tuženik kao izvršni dopredsjednik GNK Dinamo ne odlučuje tko će igrati u reprezentaciji', primjećuju udruge.

Postavljaju i pitanja kakvu poruku žrtvama diskriminacije te udrugama, umješačima i svima onima koji se u sudskom procesu zalažu za pravo na jednako postupanje daje Vrhovni sud kad isti Zakon o suzbijanju diskriminacije tumači različito u dva istovjetna slučaja, te što to poručuje o pravnoj sigurnosti u Hrvatskoj.

Udruge Centra za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije najavljuju kako će odgovore na ta pitanja ponovno zatražiti od Vrhovnog suda, jer će u zakonskom roku zatražiti reviziju presude u slučaju pravomoćne presude za Zdravka Mamića.