PRILAGODBA CJEPIVA

Von der Leyen o 'utrci s vremenom' u procjeni varijante omikron

28.11.2021 u 20:16

Bionic
Reading

Europska unija u "utrci je protiv vremena" potrebnog za cjelovitu analizu nove varijante koronavirusa omikron i prilagodbu postojećih cjepiva, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju u Rigi

"U utrci smo s vremenom", rekla je von der Leyen i pozvala sve na mjere opreza kako bi znanstvenicima dali vremena analizirati novu varijantu.

"Znanstvenicima i proizvođačima treba dva do tri tjedna za cjelovit uvid u obilježja mutacija omikron varijante", dodala je Von der Leyen.

"Načelo je nadaj se najboljem, spremi se za najgore. Sada je najeći prioritet održavati fizičku distancu, smanjiti kontakt, ali cijepiti se i jačati koliko god je moguće".

Ugovor koji je ljetos Europska komisija (EK) potpisala s BioNTech-Pfizer za dobavu 1,8 milijarda doza cjepiva uključuje klauzulu koja predviđa slučaj varijante na koju postojeće cjepivo ne djeluje, podsjetila je predsjednica EK-a.

Tom klauzulom laboratorij se obvezuje prilagoditi svoje cjepivo u roku od 100 dana, objasnila je.

Nova varijanta otkrivena u četvrtak u Južnoj Africi proširila se u nekoliko zemalja te izaziva sve veću zabrinutost, posebice u Europi.

Varijanta poznata kao omikron dovela je u sumnju globalne napore u borbi protiv pandemije jer postoji bojazan da je B.1.1.529 vrlo zarazan, zbog čega mnoge zemlje ponovo uvode mjere za koje su mislile da su stvar prošlosti.

  • +7
Cijepljenje u Rusiji Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

Ta nova varijanta ima najmanje 10 mutacija, za razliku od bete koja ima tri ili delte s dvije mutacije. Delta je, međutim, jako ugrozila globalni oporavak i milijune ljudi ponovo strpala pod mjere zatvaranja.

Znanstvenici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva.

Nekoliko zemalja je već najavilo da će ograničiti putovanja iz JAR-a, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Nizozemsku, Katar i Kuvajt, a najstrože mjere uvodi Izrael koji je najavio zatvaranje granice za sve strance.

Virus omikron proširio se po svijetu, od Nizozemske do Hong Konga i Australije.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ