marš u pragu

Dok se bolnice pune, tisuće Čeha na ulicama prosvjedovale protiv covid mjera

28.11.2021 u 16:46

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Pragu protiv ograničenja uvedenih zbog covida-19, nakon što su brojne češke bolnice obustavile ranije zakazane operativne zahvate i preglede koji nisu hitni zbog jedne od najbržih stopa rasta zaraze koronavirusom u svijetu

Prosvjednici su se okupili u parku u središtu glavnoga grada, mašući nacionalnim zastavama i noseći transparente sa sloganima na kojima je, među ostalim pisalo: "Da se cijepim? Samo preko mene mrtvog".

Vlada na odlasku je u četvrtak pooštrila mjere, uključujući zabranu božićnih sajmova, što je bila jedna od glavnih tema nedjeljnog okupljanja.

"Ovdje sam zato da bih se borio za slobodu i zato jer se ne slažem s onim što se danas u državi događa", rekao je Reutersu Jiri Hulec.

Samo 58,5 posto Čeha cijepljeno je protiv koronavirusa, u usporedbi s prosječnih 65,8 posto u Europskoj uniji, pokazuju podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Češke su bolnice u proteklih nekoliko dana obustavile zakazane operativne zahvate i ograničile ostale preglede, jer se u državi u posljednja tri tjedna broj osoba oboljelih od covida udvostručio na čak 6000.

Novoimenovani premijer Petr Fiala ranije je pozvao svoje sugrađane da se cijepe kako bi zaštitili i sebe i druge od težih zdravstvenih stanja u slučaju zaraze.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ