ŠEF LIJEČNIČKE KOMORE

Luetić: Krenuli su postupci protiv liječnika s antivakserskih prosvjeda

28.11.2021 u 16:36

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić potvrdio je za Novi list da je Komora pokrenula postupke protiv liječnika koji su sudjelovali na prosvjedima protiv covid potvrda i širili lažne vijesti o pandemiji

Upitan što pomisli kad vidi prosvjednike kako ustaju protiv mjera, cijepljenja, testiranja, Luetić za Novi list kaže da dijeli ogorčenje liječnika takvim prosvjedima. Prije nekoliko dana, kad je bio prosvjed u Zagrebu, kontaktiralo ga je više desetaka kolega koji su ogorčeni zbog dvije stvari: zbog samog prosvjeda koji je izravno kršenje protuepidemijskih mjera, a onda i zbog poruka koje se čuju s takvih prosvjeda.

'To su poruke – hoćemo prava, pravo na izbor, pravo na virus, pravo na slobodu, otprilike tako, a pritom se ne spominje nikakva obveza. I druga poruka, sloboda. Ovo što oni traže je sloboda umiranja drugih. Sloboda je pozitivan pojam, svi je zazivamo, ali mrtvom čovjeku sloboda ništa ne znači, a uživati u slobodi ne može ni onaj tko je bolestan. Dakle, prvo život i zdravlje, a onda sloboda. Mislim da je taj redoslijed u prosvjedu pobrkan.

Pritom treba naglasiti da u državi gdje je taj prosvjed održan imamo najliberalnije mjere u čitavoj Europi, pa se kolege pitaju protiv čega ljudi prosvjeduju. U redu, čuli smo da je to protiv covid potvrda, koje uključuju besplatno testiranje, ali nismo čuli koji je alternativni prijedlog koji predlažu prosvjednici i njihovi politički mentori.

Takav prijedlog nismo čuli, osim onog što je kolega Ivić iz Splita tužno zaključio, da se očito dio građana odlučio za prirodnu selekciju. Strašno mi je i pomisliti da je to poruka jednog dijela našeg društva', kazao je Luetić.

Po pitanju liječnika među prosvjednicima, kaže da ga šokira činjenica da bilo koji intelektualac, a pogotovo liječnik - iako se na sreću radi tek o nekoliko pojedinaca na takvim prosvjedima - progovara na način koji nije utemeljen na znanosti, na medicinskoj struci, u konačnici na statistici.

  • +44
Bijeli tihi marš - prosvjed protiv covid potvrda Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

'Prosvjednika ima iz svih slojeva našeg društva, naravno da će se i među liječnicima, kojih ima više od 15.000, naći pojedinci koji će biti krajnje neodgovorni i antiznanstveno progovarati. Ali velika većina liječnika, njih oko 95 posto, su cijepljeni, a samim tim su poručili što misle o pandemiji i cijepljenju. Oni su u subotu, umjesto na prosvjedu, radili i prekovremeno i pojačano, na covid odjelima i covid intenzivnoj. Protiv pojedinaca koji su govorili na skupu ili su na sličnim ranijim manifestacijama izražavali nestručne, neznanstvene stavove i time obmanjivali javnost, Komora je već pokrenula postupke', otkrio je Luetić.

Precizirao je da su određena postupanja pokrenuta protiv šest liječnika.

'U slučaju kada Časni sud Komore utvrdi odgovornost nekog liječnika za kršenje Kodeksa medicinske etike ili utvrdi neki drugi prekršaj, može takvom liječniku izreći sankcije koje mogu ići od opomene, ukora, pa do oduzimanja licence', objasnio je.

  • +48
Veliki prosvjed protiv covid potvrda Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Upitan treba li tim liječnicima oduzeti licencu, rekao je da je Časni sud neovisno tijelo, koje će donijeti odluku.

'Kao predsjednik Komore, trebam osigurati da su takvi postupci objektivni i neovisni. Stoga niti na koji način ne mogu i ne smijem prejudicirati ishode postupaka. Osobno, osuđujem neznanstvene i nestručne izjave, a eventualne sankcije ostavljam Časnom sudu', zaključio je.

Govoreći o cijepljenju, Luetić je podsjetio kako je Komora zauzela stav da je za obvezno cijepljenje u sustavu zdravstva.

Što se tiče obveznog cijepljenja cijele populacije, za što se Austrija već odlučila, a neke druge europske zemlje o tome razmišljaju, mišljenja je da će to biti politička odluka.

'Ali gledajući kao liječnik i s pozicije zdravstva, smatram da bi takva odluka zasigurno olakšala situaciju u zdravstvenom sustavu, smanjila broj teško oboljelih i umrlih', naveo je.

  • +22
Velike gužve za cijepljenje na Zagrebačkom Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Kad usporedite samo nekoliko država kao što su Hrvatska, Belgija, Austrija, Nizozemska, koje imaju podjednak broj dnevno zaraženih na milijun stanovnika, vidite da u odnosu na nas ove države imaju tri puta manje hospitaliziranih i do pet puta manje umrlih, istaknuo je Luetić.

'To je jasan pokazatelj koliko je cijepljenje bitno, a jesu li to naši građani shvatili - mislim da je odgovor - i da i ne', ocijenio je.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ