ZABRINJAVAJUĆa studija

Voda za piće u Europi kontaminirana štetnom kemikalijom

10.07.2024 u 16:15

Bionic
Reading

Trifluoroctena kiselina (TFA), vrlo perzistentna kemikalija, otkrivena je u velikom broju uzoraka europske vode za piće, tvrde udruge i pozivaju da se odrede strogi standardi kada je posrijedi kvaliteta ovog proizvoda na koju utječe razgradnja takozvanih 'vječnih kemikalija' iz nekih pesticida i rashladnih plinova

Nakon studije iz svibnja o raširenom zagađenju rijeka i jezera trifluoroctenom kiselinom Europska mreža za djelovanje protiv pesticida (PAN Europe) i njezine članice ovaj su put na raspolaganju imale uzorke pitke vode iz 11 zemalja članica EU-a. Zna se da kemikalije PFAS (vječne kemikalije) zauvijek ostaju u ljudskom organizmu.

PFAS su perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari koje čine više od 4700 kemikalija. Riječ je o grupi umjetnih kemikalija u širokoj upotrebi koje se tijekom vremena nakupljaju u ljudskom organizmu i u okolišu. Iznimno su postojane u okolišu i u organizmu te mogu prouzročiti zdravstvene probleme poput oštećenja jetre, bolesti štitnjače, pretilost, probleme s plodnošću i rak.

TFA otkriven u 34 od 36 odabranih uzoraka vode iz slavine 

Zaključak analiza koje je proveo Centar za tehnologiju vode iz Karlsruhea je sljedeći: TFA je otkriven u 34 od 36 odabranih uzoraka vode iz slavine i u 12 od 19 uzoraka mineralne ili izvorske vode.

Rezultati su objavljeni u srijedu. Prosječna koncentracija TFA u pitkoj vodi iznosila je 740 nanograma po litri i 278 ng/L u flaširanoj vodi, što je niže od 1220 ng/L prosječno evidentiranih u uzorcima iz voda tekućica iz prethodno provedene studije.

Jesu li tolike koncentracije štetne za zdravlje?

Dosad je provedeno premalo studija. Neke udruge ne slažu se prijedlogom nizozemskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje i okoliš koji predlaže da se uvede standard koji će iznositi 2200 ng/L.

Taj je prag već prekoračen u analiziranoj mineralnoj vodi i u uzorku vode za piće iz Austrije (4100 ng/L).

U Parizu je, primjerice, analizirana voda iz slavine sadržavala 2100 ng/L, au Metzu je uočena koncentracija od 500 ng/L. No perzistentne se kemikalije i dalje nakupljaju u vodi.

EU je donio odluku da se od 2026. postavi granica od 500 ng/L za sve PFAS kemikalije, a nevladine organizacije traže da se na taj popis doda i TFA.

TFA toksičan za reprodukciju?

"Njemačka agencija zadužena za praćenje kemikalija nedavno je predložila da se TFA klasificira kao tvar toksična za reprodukciju", stoji u izvješću koje se poziva na studiju koju je proveo kemijski div Bayer. Njihovi pokusi na kunićima pokazali su razvoj "teških malformacija fetusa".

Helmut Burtscher-Schaden, kemičar, aktivist i član nevladine organizacije 'Prijatelji Zemlje - Austrija' smatra da su otkrivene razine TFA "po trenutačnim saznanjima još uvijek unutar sigurnih granica, no njihov unos povećava se na dnevnoj bazi", a "sigurnosna tampon-zona već je vrlo smanjena". On kaže da ne smijemo zaboraviti ni da smo "otprije neopravdano izloženi ostalim PFAS kemikalijama".

Udruge pozivaju "na što hitniju" zabranu upotrebe PFAS pesticida i rashladnih plinova te generalno na ograničenu upotrebu "vječnih kemikalija".