bivši ministar unutarnjih poslova

Vlaho Orepić: U aferi Janaf postoji grijeh nečinjenja, SOA je trebala imati refleks, u pitanju je državna firma

23.09.2020 u 15:02

Bionic
Reading

Bivši Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić smatra da ministar Davor Božinović - a onda posredno i premijer Andrej Plenković - nisu ni morali ni trebali znati za detalje izvida i istrage u antikorupcijskoj akciji protiv poduzetnika Kreše Peteka i direktora Janafa Dragana Kovačevića, oko čega se već danima spore Plenković i predsjednik Milanović. No ne isključuje to da su ipak nešto znali, pa s te strane donekle razumije predsjednika

'Ovaj dio postupka u svakom slučaju je tajan, pa i za samog ministra, ali praksa je pokazala da se u prošlosti to nije poštovalo. Ne znam je li isti slučaj i s ovim predmetom', kaže Orepić za tportal.

'Glavni ravnatelj policije i ministar obično su u prisnim odnosima i možda dijele informacije, ali to nije ispravna procedura i ne bi se smjelo događati. Ali kada predsjednik države kaže da je imao informacije o istragama koje se provode, to ne samo da nije ispravno, nego predstavlja i teško, potencijalno kažnjivo kršenje procedure', upozorava bivši, kratkotrajni ministar unutarnjih poslova.

On sam tvrdi da u svom kratkom mandatu nije ni pokušavao doznati ništa o izvidima i istragama koje se vode i da je inzistirao na potpunoj autonomiji djelovanja policije.

'Nećete vjerovati, ali to je doista bilo tako. Jedini predmet za koji sam doznao jest Agrokor, ali kada je ta priča već izbila u javnosti. Tadašnji ravnatelj policije Marko Srdarević fantastično je obavljao svoj posao, uostalom zato je i smijenjen', dodao je Orepić.

Zašto se nije reagiralo na Kovačevićevu kupnju grobnice?

On upozorava na to da u ovom slučaju ni Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) nije morala ni trebala biti obaviještena o izvidima koji se provode i otkrićima do kojih se došlo praćenjem i prisluškivanjem glavnih aktera, ali bi trebala 'imati refleks'.

'Ovdje ne govorimo o perifernom problemu, nego o Janafu kao tvrtki od izrazitog strateškog državnog interesa, onoj koja mora biti pod konstantnim nadzorom. Pitanje jest je li direktor te tvrtke prolazio sigurnosnu provjeru i kako ju je mogao proći, što je radio Nadzorni odbor i zašto se nije reagiralo, recimo, na Kovačevićevu kupnju grobnice, u kojoj je evidentno postojao koruptivni odnos uz pogodovanje. Tu se radilo o nedopustivom načinu ponašanja, barem za takve razine, i o signalima koji su trebali doći do sigurnosnih službi. Ovdje po svemu sudeći postoji grijeh nečinjenja, u najmanju ruku', upozorava sugovornik tportala.

S te strane, dodaje, i predsjednik i premijer bili bi obaviješteni o sumnjama preko redovitih izvješća SOA-e koja im dolaze na stol. Informacije iz njih ne predstavljaju relevantan dokaz na sudu, ali često su vrlo korisne.

'I u mom mandatu bilo je osoba koje su na osnovi toga otišle iz politike ili iz policijskog sustava', kaže bivši ministar, ne želeći ulaziti u pojedinosti.

Privođenje Dragana Kovačevića Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Nije želio ulaziti ni u ocjene toga je li Dragan Kovačević trebao biti uhićen u trenutku u kojem je navodno primio dva milijuna kuna mita jer zasad nema dovoljno informacija predstavlja li to dokaz kaznenog djela. Formalno, kaže Orepić, moglo bi se raditi tek o nepostupanju s gotovim novcem u skladu sa zakonom.

Kako je postupao Ostojić?

S Orepićevim stavom da ministar i premijer ipak ne bi smjeli biti obaviješteni o izvidima i istragama koje su u tijeku, a posebno o tajnim mjerama poput prisluškivanja ili praćenja, složila se predstojnica Katedre za kazneno-procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević, kao i ustavni stručnjak Mato Palić. Sudac Ivan Turudić optužio je predsjednika države da krši trodiobu vlasti i osnove demokratske države.

Drugi bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u utorak se o ovom slučaju za medije izjasnio tek šturom porukom:

'Ministar unutarnjih poslova dobije informaciju o kriminalističkom istraživanju nakon što je istraživanje dovršeno. Nema se pravo miješati u istragu, utjecati ili naložiti bilo kakvu radnju. O istrazi je nakon njezina dovršetka dužan obavijestiti čelnika vlade u kojoj je ministar', napisao je Ostojić, da bi ga predsjednik Milanović danas prozvao 'jer se miješa' i neizravno optužio da kao ministar nije postupao onako kako danas govori.

Tportal je pokušao kontaktirati s Rankom Ostojićem, no on je to izbjegao.