STRUČNO OBJAŠNJENJE

Smije li vlast biti obaviještena o tajnim izvidima? Profesorica s Pravnog fakulteta pojasnila tko je u pravu - Plenković ili Milanović

23.09.2020 u 14:04

Bionic
Reading

Zlata Đurđević, redovita profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za N1 je komentirala može li vlast u Hrvatskoj biti obaviještena o tajnim istragama

Đurđević za N1 navodi da se u javnosti pogrešno koriste određen stručni pojmovi te da treba znati razliku između istrage i izvida.

'Treba razlikovati istrage i izvide. Istraga kreće nakon uhićenja, ona je nejavna i svi znamo o njoj. Prije samog započinjanja kaznenog postupka to su izvidi. Taj dio postupka je tajni. Posebne dokazne radnje su tajne mjere kojima se krši privatnost ljudi, a provode se u obliku tajnog snimanja, praćenja ili prikrivenih istražitelja', rekla je te dodala:

'To se radi o najtajnijim mjerama koje postoje u okviru pravosudne vlasti. Nadzor i odluku u provođenju tih mjera donose isključivo sud i DORH. Izvršna ili zakonodavna vlast nema nikakve ovlasti u odlučivanju o njima pa ne može biti ni obaviještena o njima s obzirom na to da se radi o tajnim mjerama.'

Predsjednik Zoran Milanović kazao je da je predsjednik Vlade Andrej Plenković morao znati da se protiv Dragana Kovačevića provodila istraga.

'Tu se možda miješaju dvije stvari, posebne dokazne radnje i radnje koje provodi SOA. U ovom slučaju radilo se o posebnim dokaznim radnjama koje je provodio USKOK, a naložio ih je sud. Njihov sadržaj je tajan. Svatko tko radi na tom predmetu obvezan je službenom tajnom te bi odavanje takve tajne predstavljalo kazneno djelo odavanja službene tajne i povrede tajnosti postupka', pojasnila je Đurđević.

Dodala je da šef USKOK-a ne smije brifirati o tim radnjama nikoga iz izvršne vlasti.

'Radi se o mjerama koje su isključivo u nadležnosti pravosudne vlasti i koje su izuzetno tajne. Mogu se provoditi samo prije početka postupka, a njihov sadržaj mogu znati samo ljudi koji rade na predmetu', kazala je Đurđević.