preslikan sistem hdz-a

Vlada sad ima čak šest potpredsjednika: Što točno rade i zašto ih je toliko?

14.11.2023 u 13:19

Bionic
Reading

Vjerujem da će već u četvrtak Ivan Anušić biti novi ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH, poručio je javnosti premijer Andrej Plenković u ponedjeljak, nakon što je bio prisiljen napraviti promjenu u svom timu zbog tragične nesreće koju je skrivio Mario Banožić, a u kojoj je poginula jedna osoba. Za razliku od Banožića, novak u vladi Anušić bit će na dvostrukoj funkciji - onoj ministra i potpredsjednika Vlade

Zanimljivo je to da će, kada bude izabran, biti čak šesti Plenkovićev potpredsjednik. Osim Anušića, koji tek treba biti potvrđen, ali s time ne bi trebalo biti problema zbog čvrste podrške Vladi u Hrvatskom saboru, potpredsjednici Vlade su i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, a Anja Šimpraga, kao potpredsjednica Vlade iz kvote koalicijskog partnera SDSS-a, pod sobom nema nijedan resor. Danas Vlada ima dva potpredsjednika više nego kad je izglasana, a šest potpredsjednika bilo je zadnji put kad je u Banskim dvorima stolovala Jadranka Kosor.

Premijer Plenković objasnio je da je odlučio imenovati Anušića i potpredsjednikom Vlade jer je jedan od četiri potpredsjednika HDZ-a te će svi oni sada biti i potpredsjednici Vlade.

Svih šest potpredsjednika i premijer, prema Zakonu, čine uži kabinet Vlade.

Prema zakonu, Vladu čine predsjednik, jedan ili više potpredsjednika te ministri. Ako Vlada ima više potpredsjednika, kao što je sada slučaj, premijer može odrediti prvog potpredsjednika kao svojevrsnog zamjenika. No Plenković se, unatoč inflaciji potpredsjednika, nije odlučio na taj potez.

Vlada Zorana Milanovića imala je prvog potpredsjednika u liku Radimira Čačića, a nakon što je bio primoran otići zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama u Mađarskoj, tu je dužnost preuzela Vesna Pusić. Prvi potpredsjednik bio je i Tomislav Karamarko u vladi Tihomira Oreškovića.

  • +4
Ivan Anušić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Potpredsjednici Vlade, prema Zakonu o Vladi, usklađuju rad ministarstava i brinu se o provedbi programa Vlade u područjima za koja su zaduženi. Također, premijer određuje jednog potpredsjednika Vlade za usklađivanje djelovanja predstavnike Vlade u Hrvatskom saboru.

Za potpredsjednika Vlade koji nije čelnik ministarstva, poput Anje Šimprage, ustrojava se Ured potpredsjednika Vlade.

Radi davanja mišljenja, prijedloga i stručnih obrazloženja o pitanjima iz svoga djelokruga Vlada osniva stalna radna tijela, a posebnim odlukama može osnivati i povremena radna tijela. Stalna radna tijela Vlade jesu: Koordinacija za unutarnju i vanjsku politiku, Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje, Koordinacija za gospodarstvo, Koordinacija za društvene djelatnosti i ljudska prava, Kadrovska i Administrativna komisija.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved predsjednik je Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje, Butković Koordinacije za gospodarstvo, Šimpraga Koordinacije za društvene djelatnosti i ljudska prava, a Božinović Koordinacije za unutarnju i vanjsku politiku. Koje će dužnosti biti povjerene Anušiću kao potpredsjedniku Vlade, vidjet ćemo vrlo brzo.