obnova nakon potresa

Vlada odlučila: Financirat će se najam i za građane čije su kuće privremeno neuporabljive

02.02.2023 u 17:10

Bionic
Reading

Do rješavanja stambenog pitanja, država će financirati najam i građanima čije su nekretnine nakon sisačkog potresa označene kao privremeno neuporabljive te nisu podobne za stanovanje, a smješteni su u mobilne stambene jedinice na sisačko-moslavačkom području.

Odlučila je to u četvrtak na sjednici Vlada koja je izmijenila i dopunila Odluku o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale na području Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Također, zbog potrebe za produžetkom roka financiranja najamnine građanima koji su već ostvarili ta prava, današnjom odlukom financiranje je produženo do završetka obnove njihovih domova, odnosno do ostvarenja drugog odgovarajućeg smještaja.

Temeljem te odluke pokušat će se privremeno riješiti stambeno pitanje za one građane čije su stradale nekretnine označene kao neuporabljive ili privremeno neuporabljive, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva državne imovine Branko Bačić.

Bit će objavljeni javni pozivi, objasnio je, za vlasnike praznih stanova na području obuhvaćenom potresima kako bi pružili smještaj sugrađanima čije stradale nekretnine imaju crvenu oznaku (neuporabljivo), odnosno za sugrađane s područja petrinjskog potresa koji žive u kontejnerima i njihove nekretnine imaju žutu oznaku (privremeno neuporabljivo).

Dosad je objavljeno pet takvih javnih poziva, no dio građana i dalje nije adekvatno stambeno zbrinut u zamjenskom smještaju niti može nastaviti život u svojim oštećenim domovima te su privremeno stambeno zbrinuti u mobilnim stambenim jedinicama, odnosno kontejnerima.

  • +20
Redovita sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Bačić je najavio i da će do iduće sjednice Vlade, na kojoj će biti predstavljen i novi Zakon o obnovi biti napravljen i program obnove u dijelu koji se odnosi na stambeno zbrinjavanje građana iz kontejnerskih naselja ili kontejnerima uz stradale obiteljske kuće.

Kreće se i u izradu terminskog plana, kojim će se jasno znati sve aktivnosti, u prvom redu građevinske, vezane uz realizaciju tog programa, najavio je Bačić.