Hrvatska komora medicinskih sestara

Vlada je izigrala zaposlenike u sustavu zdravstva

01.08.2019 u 13:22

Bionic
Reading

Iz Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) u četvrtak su ustvrdili da je Vlada odbijanjem povećanja plaća izigrala zaposlenike u sustavu zdravstva te izvijestili da podržavaju sindikat u pregovorima s Vladom o povećanju plaća i stvaranju boljih uvjeta rada

Zaposlenima u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju jučer je produžen postojeći kolektivni ugovor na tri mjeseca, a nisu dobili povećanje plaća.

'Smatramo potpuno neprihvatljivim da, unatoč prvotnom dogovoru sindikata u zdravstvu i Ministarstva zdravstva o povećanju plaća od četiri posto, Vlada odbija prihvatiti to povećanje. Takvim postupanjem Vlada je izigrala zaposlenike u sustavu zdravstva', priopćili su iz Komore medicinskih sestara.

Istaknuli su i kako zdravstvene ustanove kontinuirano upozoravaju na nedostatak medicinskih sestara, a da one koje su zaposlene rade na rubu mogućnosti i izdržljivosti.

'Medicinske sestre i tehničari neizostavan su dio zdravstvenog sustava. Nema zdravstvene skrbi za pacijente i očuvanja zdravlja pučanstva bez medicinskih sestara. Od pregovora očekujemo priznanje da su medicinske sestre i tehničari društveno neophodni. To se priznaje i kroz financijsku podršku i kroz financijsko davanje, ali isto tako i kroz i bolju organizaciju rada i cjelokupnog sustava', poručila je predsjednica HKMS-a Slava Šepec.

Komora se izjasnila da podržava sve zakonski utemeljene napore i aktivnosti sindikata medicinskih sestara i tehničara u pregovorima s Vladom povećanju plaća i stvaranju boljih uvjeta rada svojim članovima.