POTENCIJALAN DOGOVOR?

Vlade dva entiteta u BiH sastale se prvi put od 2017., evo o čemu su razgovarali

08.06.2023 u 16:46

Bionic
Reading

Vlade dva entiteta u Bosni i Hercegovini odlučile su uspostaviti blisku suradnju i rješavati probleme u zemlji svjesni da se stanje mora hitno mijenjati, potvrdili su u četvrtak dvojica premijera nakon što su oni i njihovi ministri održali zajednički sastanak u Banjoj Luci

'BiH ne zaslužuje da se više valja u blatu i da kopamo rovove', kazao je novinarima predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, ustvrdivši kako postoji puna spremnost na suradnju da bi se loše stanje u zemlji promijenilo jer je, kako je istaknuo, zbog toga više od 500 tisuća građana BiH napustilo državu u proteklih osam godina.

Vlade dva entiteta u punom sastavu imale su posljednji zajednički sastanak još 2017. godine a u četvrtak su se dva premijera i njihovi ministri okupili kako bi pokazali spremnost vlasti izabranih u listopadu 2022. godine da bliže surađuju i rješavaju pitanja koja su od zajedničkog interesa.

Sukladno ustavu iz Daytona entiteti imaju najveći dio ovlasti, dok je samo manji dio poput vanjskih poslova ostavljen državi. 'Važno je da smo sjeli za jedan stol i da razgovaramo. Možda se nećemo odmah o svemu dogovoriti, ali ako ne razgovaramo nećemo se dogovoriti ni oko čega', kazao je predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Potvrdio je kako su odmah razjasnili problem dodatnog povezivanja s plinskim mrežama susjednih država, pri čemu RS neće osporaviti interkonekciju s Hrvatskom a Federacija sa Srbijom. Procijeni li se kako je to potrebno, kazao je Višković, mogu se graditi dodatne poveznice preko sjeverne i zapadne granice BiH što bi u praksi predstavljalo novi spoj s plinskom mrežom Hrvatske.

Pojasnio je kako su ministri dobili uputu da ubuduće redovito izravno razgovaraju, a kao jednu od najvažnijih zajedničkih zadaća naveo je onemogućiti planove Hrvatske za gradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u općini Dvor.

'Važno je da BiH govori jednim glasom o Trgovskoj gori', kazao je Nikšić potvrdivši kako u odnosu na to pitanje dva entiteta imaju potpuno usuglašena stajališta.