kriza u gigantu

Velika kriza CNN-a: Gledanost i profit strmoglavo padaju, a za sve krive jednog čovjeka

08.06.2023 u 16:29

Bionic
Reading

Chris Licht je 13 mjeseci bio izvršni direktor CNN-a. U tom periodu zabilježeni su gubitci od pola milijarde dolara, najslabija gledanost u 20 godina i pobuna zaposlenika, nakon čega mu je uručen otkaz

CNN, jedna od najuglednijih televizijskih kuća na svijetu, nalazi se u nezapamćenoj krizi. Gledanost je u značajnom padu, dobit se osjetno smanjila, a sve je rezultiralo otkazom izvršnom direktoru Chrisu Lichtu.

Strmoglav pad ugleda i dobiti zbivao se upravo pod paskom Lichta, a on je - umjesto rješenja - postao dio problema. Ugledni The Atlantic nedavno je objavio opsežnu priču kojom je njegov ugled narušen te su mnogi s olakšanjem dočekali odluku o uručenju otkaza samo 13 mjeseci nakon njegova dolaska na ovu prestižnu poziciju.

'Znam da je nekoliko posljednjih dana bilo iznimno teško svima u mreži i u potpunosti sam svjestan svoje odgovornosti. Mojom krivnjom zasjenjen je izvrstan rad čitavog novinarskog tima, a koji je neminovno bio ometan pričama koje se pišu o meni, zbog čega iznimno žalim', rekao je Licht nakon izlaska spornog teksta u The Atlanticu, no isprike mu nisu uspjele sačuvati radno mjesto.

Iz CNN-a se prethodno nisu službeno oglasili, no čini se da su se oslonili na onu slavnu da 'djela govore više od riječi' kada su na visoku funkciju postavili Davida Leavyja, bliskog suradnika Davida Zaslava, koji drži jednu od čelnih pozicija na CNN-u, a potom Lichta razriješili dužnosti.

Iako je tvrdio da će se za svoj renome i poziciju boriti svim raspoloživim snagama, Licht se našao usred krize uzrokovane nizom problema za koje je ponajviše sam zaslužan te nije uspio pronaći ijedno adekvatno rješenje kojim bi usporio značajan pad CNN-a.

Greške u programu i pad gledanosti

Nekoliko grešaka tijekom emitiranja programa događa se svima i brzo se zaboravljaju ako ne dolaze u trenutku osjetnog pada gledanosti, no upravo to se događa CNN-u.

Od dolaska Lichta na poziciju izvršnog direktora u svibnju 2022. godine gledanost je u stalnom padu. Posebno zabrinjava podatak da je prošlih mjeseci veću gledanost imala konzervativna mreža Newsmax, što je donedavno bilo nezamislivo.

The New York Times ističe da je jedna od većih grešaka izvršnog direktora otezanje s pronalaskom voditelja za večernji program. Postavljanje Jakea Tappera kao privremeno rješenje u startu se pokazalo kao loša odluka jer je gledanost momentalno počela padati.

Jednako loše prošao je eksperiment s ispunjavanjem ovog termina kratkim mozaičnim prilozima i intervjuima koji nisu urodili plodom. Dapače, u tom periodu CNN je bilježio najslabiju gledanost u protekla dva desetljeća.

U svibnju je odustao od svih ranijih ideja i u termin od 21 sat postavio voditeljicu Kaitlan Collins, a ona je donijela nešto bolje brojke. No pozicija od 22 sata još nije ispunjena trajnim rješenjem.

Jedna od rijetkih odluka koja se pokazala kao dugoročno dobro rješenje angažiranje je Andersona Coopera za nedjeljni poslijepodnevni program, kao i kontinuitet u kvalitetnim reportažama diljem svijeta.

Debakl s jutarnjim programom

Licht je loše krenuo i taj pogrešan start uteg je zbog kojeg je na kraju potonuo. Naime odlučio je krenuti s preinakama u jutarnjem programu, u čijoj je produkciji stekao mnoštvo iskustva na drugim mrežama.

'Ova emisija odredit će ton čitavog dana i čitave naše medijske organizacije', pojasnio je i krajem godine uveo emisiju 'CNN This Morning'.

Doveo je tri voditelja s bogatim iskustvom: Dona Lemona (vodio je emisiju u 22 sata), Poppy Harlow (novinarka s 14-godišnjim iskustvom) i Kaitlan Collins (reporterka iz Bijele kuće).

Usprkos solidno zamišljenom konceptu, gledanost je bila očajna. Situaciju je pogoršala izjava Lemona za 51-godišnju političarku Nikki Haley da 'nije u najboljim godinama'.

Lemon je posljedično dobio otkaz, a ubrzo je Collins dobila prije spomenuti udarni večernji termin. Tako se pompozno najavljivani jutarnji program u svega nekoliko mjeseci našao u potpunom rasulu.

Intervju s Donaldom Trumpom

Ponajviše kontroverzi pod paskom Lichta izazvao je intervju s predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom, u kojem je iznio niz neistina, a voditeljicu Collins nazvao 'pokvarenom ženom'.

Naposljetku je jedna od najuglednijih CNN-ovih voditeljica Christiane Amanpour javno rekla da se, uz dužno poštovanje, ne slaže s odlukom da se Trumpu omogući toliko medijskog prostora.

Licht je na sve rekao kako smatra da je 'emisija odlično vođena', a ugledni novinar Anderson Cooper utvrdio je da niti jedan gledatelj više ne može reći da nije znao za koga glasa.

Strmoglav pad profita

Ono što vlasnike CNN-a najviše pogađa, a posljedično i zaposlenike, jest osjetan pad profita, što obično ide uz pad gledanosti.

Prije Lichtova dolaska CNN je godišnje zarađivao preko milijarde dolara, no prošle godine srozao se s 1,25 milijardi na 750 milijuna dolara zarade.

Pritužbe stižu i na čelnika poslovnih operacija Chrisa Marlina, kojeg je na tu poziciju postavio upravo Licht, a on je jedan od najodgovornijih za očajne brojke.

Pobuna zaposlenika

Uslijed svih poteškoća ne čudi to što se Licht susreo s pobunom zaposlenika jer su izgubili povjerenje u njegove odluke, vjerujući da nije dorastao toj poziciji.

Mnogi su mu u startu zamjerili to što je prilikom dolaska u CNN uzeo ured na 22. katu, visoko iznad redakcije, što su novinari protumačili kao povučenost i nedostupnost za suradnju u svakodnevnim zadacima.

Kritike slavnih voditelja

The Wall Street Journal saznao je da je nedugo prije uručenja otkaza nekolicina zvijezda CNN-a uputila pritužbe na rad Chrisa Lichta. 

Među novinarima koji su kritizirali njegov rad i neminovno doprinijeli otkazu bili su slavni voditelji Anderson Cooper, Jake Tapper i Erin Burnett.

Proteklih mjeseci mnogi zaposlenici zvali su Lichtova prethodnika Jeffa Zuckera kako bi izrazili žaljenje zbog njegova odlaska i promjena koje su uslijedile.

Zucker je bio na čelu CNN-a od siječnja 2013. do veljače 2022. godine te je smatran najzaslužnijim za uspjeh mreže u proteklom desetljeću. Preko svojih glasnogovornika, za The New York Times priznao je da gaji duboke sumnje u smjer kojim su krenuli otkako je otišao.

Licht se u ponedjeljak uhvatio za jednu od posljednjih slamki spasa, obrativši se djelatnicima s ranije spomenutom isprikom zbog svih poteškoća koje su imali od njegovog dolaska.

U gesti pomirenja preselio se u ured na nižem katu te poručio da će s novinarima raditi na zajedničkom cilju emitiranja najboljeg programa u skladu sa statusom mreže. Ipak, u CNN-u su svjesni toga da je to lakše reći nego učiniti pa su se odlučili za radikalno i trenutno jedino logično rješenje - uručenje otkaza.