PENALIZACIJA UMIROVLJENIKA

Vlada bi mogla olakšati uvjete za prijevremeno umirovljenje, evo što kaže ministar

10.11.2023 u 07:39

Bionic
Reading

Hoće li Vlada ukinuti, smanjiti ili barem izjednačiti penalizaciju svim prijevremenim umirovljenicima, na saborskom ‘aktualcu’ ministra Marina Piletića pitao je Silvano Hrelja.

Saborski zastupnik upozorio je na različite stope kojima se korisnici mirovina kažnjavaju za raniji odlazak u mirovinu, ali i na nepravdu kod najnižih mirovina koje su zbog penalizacije – još niže. Piletić je rekao da će sa socijalnim partnerima revidirati penalizaciju.

Umirovljenici od svih izmjena u mirovinskom sustavu najviše žele ukidanje penalizacije, pokazala je anketa portala mirovina.hr u kojoj je sudjelovalo oko četiri tisuće ispitanika. Upravo se na taj podatak jučer u Saboru pozvao Silvano Hrelja kada je ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića pitao hoće li Vlada ukinuti, smanjiti, odnosno izjednačiti penalizaciju za sve prijevremene umirovljenike. Njih je trenutno u Hrvatskoj 211.149, a zajedno imaju u prosjeku 36 godina radnog staža. No, neki su penalizirani s većom, a neki s manjom stopom, piše mirovina.hr.

– Imamo u ovom trenutku četiri vrste i osam podvrsta penalizacije ranijeg odlaska u mirovinu, zbog čestih izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Penalizacija se kreće od 0,10 do 0,34 posto po mjesecu prijevremenog umirovljenja, ovisno o periodu umirovljenja, odnosno zakonu koji je tada bio na snazi. Može li se u dogledno vrijeme očekivati izjednačavanje stope penalizacije za sve prijevremene umirovljenike i/ili prestanak penalizacije u određenoj životnoj dobi, s obzirom na to da su umirovljenici već kažnjeni, jer su morali otići ranije u mirovinu i zbog toga im nedostaje staža, dakle dvostruko su oštećeni, pitao je Hrelja.

Ministar Piletić je odgovorio da je penalizacija sasvim sigurno tema o kojoj će se još dosta raspravljati, ali nije izvjesno da će se ona kao institut ukinuti, jer je cilj hrvatskog mirovinskog sustava održivost i povećanje prosječnog broja godina mirovinskog staža. On danas iznosi 31 do 32 godine.

– Napravili smo izmjene u prvom stupu, idemo u izmjene drugog stupa, očekujemo prijedloge radne skupine i socijalnih partnera kako bismo vidjeli što će biti naš sljedeći iskorak. Jedna od jasnih tema i poruka bit će i revidiranje sustava penalizacije u mirovinskom sustavu, obećao je ministar Marin Piletić na kraju.

Tportal je i na WhatsApp

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'