pravo bogatstvo

Znate li kolika je starosna mirovina iz oba mirovinska stupa? Mogli biste se iznenaditi

04.11.2023 u 09:08

Bionic
Reading

Izbor kombinirane mirovine iz oba, prvog i drugog mirovinskog stupa, i dalje se isplati samo onima koji su radili dugo i za iznadprosječnu plaću. Dio mirovine koji se isplaćuje iz drugog stupa i dalje je malen pa tako 80 posto građana odabire isplatu samo iz prvog stupa, jer im je to u konačnici povoljnije.

Vlada trenutno radi na zakonskim izmjenama koje će omogućiti da dodatak iznosi 27 posto i u dvostupnim mirovinama, umjesto sadašnjih 20,25 posto. Isto tako, izbor mirovine iz oba mirovinska stupa nastojat će popularizirati i sa 20 posto štednje, umjesto sadašnjih 15, koju je moguće podići odmah u kešu prilikom umirovljenja.

Sindikat umirovljenika Hrvatske ove promjene smatra dokazom urušavanja drugog mirovinskog stupa kojeg se pošto-poto želi spasiti. Mirovinskim fondovima na ruku nisu išli ni lanjski gubici ostvareni u inflaciji, a Hanfa se proteklih dana oglasila s pozitivnim brojkama. Fondovi su nadoknadili gubitke, fondaši se ufaju u dalji rast dobiti, a pozdravljaju i nove zakonske izmjene.

– Zakoni koji su trenutno u pripremi i koji će ići u zakonsku proceduru idu u smjeru daljnje liberalizacije rada mirovinskih fondova. Ove promjene koje sada idu će im omogućiti mogućnosti alternativnih ulaganja i mogućnosti da prošire lepezu svojih ulaganja na korist članova mirovinskih fondova, poručili su ovoga tjedna iz HANFA-e.

Kakva je trenutna situacija s dvostupnim mirovinama, provjerio je portal mirovina.hr prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Prema statistici HZMO-a, dvostupnu mirovinu krajem rujna primalo je samo 15.465 umirovljenika, od čega podjednako muškaraca i žena. Međutim, umirovljenicima je mirovina u prosjeku čak stotinu eura veća nego umirovljenicama, koje imaju gotovo dvije godine radnog staža manje.

Prosječna mirovina iz oba stupa iznosi 678 eura, što čini 58 posto udjela u prosječnoj plaći. Međutim, starosna mirovina koju prima gotovo 6.000 korisnika iz oba stupa iznosi 836 eura te ima 72 posto udjela u plaći. Umirovljenici koju su izabrali kombiniranu isplatu radili su u prosjeku više od 37 godina te imaju tek 60 godina. Razlog je što se među njima nalazi čak 2.464 obiteljskih korisnika u dobi od samo 36 godina.

Tportal je i na WhatsAppu

 Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'