ništa od kazne

Visoki upravni sud ukinuo kaznu Bandiću za sukob interesa zbog donacija i jamčevine

01.02.2021 u 18:48

Bionic
Reading

Visoki upravni sud ukinuo je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je 2017. kaznilo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer mu je odvjetnik uplatio jamčevinu za izlazak iz zatvora te jer je donacije građana primio i nakon predsjedničkih izbora 2009. Zbog primanja jamčevine i donacija uplaćenih nakon završetka izborne kampanje za predsjedničke izbore Povjerenstvo je Bandića u studenome 2017. kaznilo najvećom mogućom kaznom od 40.000 kuna.

Smatrali su da je donacijama od preko 24,7 milijuna kuna koje je primio tijekom 2011. i 2012. povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo je pritom istaknulo da su deseci osoba Bandiću donirali i po 90.000 kuna, što je više od njihovih godišnjih neto primanja.

Također, zaključili su da se Bandić kao dužnosnik stavio u podređen položaj prema odvjetniku Marijanu Hanžekoviću koji mu je platio jamčevinu od 15 milijuna kuna za izlazak iz istražnog zatvora u kojem je, s nizom suradnika, završio u aferi Agram zbog Uskokovih sumnji za niz nezakonitih poslova na štetu grada.

Visoki upravni sud je, među ostalim, zaključio da je Povjerenstvo netočno ocijenilo kako su donacije uplaćene nakon izbora dar, jer je taj novac zaista i utrošen za podmirivanje naknadnih izbornih troškova.

Što se tiče Hanžekovićeva novca za jamčevinu sud je zaključio da su svi građani jednaki pred zakonom te da ograničavanje dužnosnika "da od bilo koje osobe primi jamčevinu u kaznenom postupku predstavlja nedopustivo ograničavanje prava na obranu".

Mediji navode da će odluka Visokog upravnog suda za posljedicu imati dramatičan utjecaj na ovlasti Povjerenstva, ali i ukidanje još nekih ranije donesenih odluka, među ostalim i protiv bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka u aferi konzultantica nakon koje je dao ostavku, ali i Martine Dalić, Zdravka Marića i premijera Andreja Plenkovića.