strava u londonu

Vijetnamske obitelji strahuju da su među 39 žrtava u Britaniji njihovi bližnji

26.10.2019 u 11:15

Bionic
Reading

Više vijetnamskih obitelji strahuje da se njihovi bližnji nalaze među 39 žrtava pronađenih ovaj tjedan u kamionu blizu Londona, dok vijetnamski katolički svećenik tvrdi da su većina žrtava upravo Vijetnamci. Nguyen Dinh Gia, otac 20-ogodišnjeg Vijetnamca, rekao je u subotu za AFP da je prije nekoliko dana primio poziv gdje mu je rečeno da mu je sin umro pokušavajući doći u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Anonimni sugovornik koji je govorio na vijetnamskom rekao mu je: "Žao mi je, nešto neočekivano se dogodilo". "Čini se da je moj sin bio u tom kamionu, oni su svi mrtvi", rekao je otac.

U prvo vrijeme, britanska je policija objavila da su žrtve Kinezi, ali su se sumnje u to pojavile i glasnogovornik je u petak rekao da se situacija mijenja kako napreduje proces identifikacije.

"Moguće je da među žrtvama ima Vijetnamaca", rekao je jedan izvor iz vijetnamskih službi sigurnosti. Druga obitelj iz središnjeg dijela Vijetnama strahuje da je njihova kći među žrtvama.

Pham Thi Tra, 26-ogodišnja Vijetnamka, poslala je poruku majci u kojoj je rekla da "ne može disati" i da "umire", prepričao je njezin brat.   

Vijetnamski katolički svećenik iz vrlo siromašne regije te zemlje, tvrdi za Reuters da je većina od 39 ljudi pronađenih mrtvih u kamionu u blizini Londona vjerojatno iz Vijetnama. Anthony Dang Huu Nam iz grada Yen Thanh u provinciji Nghe An, 300-tinjak kilometara udaljenog od Hanoija, kazao je da je u kontaktu s obiteljima žrtava.

"Čitav okrug je u tuzi", rekao je Nam. "Još uvijek skupljam kontakte svih obitelji žrtava, i održat ćemo večeras molitvu za njih. To je katastrofa za našu zajednicu".