STRAVA U ESSEXU

Otkriven identitet uhićenog vozača; odakle je zapravo krenuo kamion pronađen s 39 trupala?

23.10.2019 u 19:45

Bionic
Reading

Vozač kamiona s 39 ljudskih trupala, koji je uhićen zbog ubojstva, identificiran je kao Mo Robinson, 25-godišnjak iz Laurelvalea, seoceta u Sjevernoj Irskoj s oko tisuću stanovnika. Na njegovom Facebook profilu objavljene su brojne fotografije kamiona, a među posljednjima je i crveno vozilo pronađeno u noći na srijedu u industrijskoj zoni istočno od Londona. Robinsonova obitelj i prijatelji su šokirani. U međuvremenu, britanska policija premjestila je kamion na drugu lokaciju

Kamion registriran u Bugarskoj, pronađen u Graysu u Essexu, oko 35 kilometara istočno od Londona, ušao je u Britaniju 19. listopada. Britanska policija prvo je izvijestila da je ušao u Holyheadu, luci na zapadnoj obali zemlje, no potom je priopćila da je vozilo ipak stiglo iz belgijskog Zeebruggea u luku Purfleet. Preciznije, čini se da je u tu luku iz Belgije oko 0.30 sati u srijedu stigla samo hladnjača, dakle stražnji dio vozila, dok je tegljač (prednji dio) stigao iz Sjeverne Irske. Kamion je napustio luku oko 1.05 sati, piše Guardian.

Belgijsko državno odvjetništvo otvorilo je istragu, rekao je glasnogovornik Eric Van Duyse, a prenosi agencija France presse. 'Čini se da je kontejner prešao preko Belgije i ukrcan je na brod u Zeebrugesu', rekao je i dodao da nije poznato koliko vremena je bio u Belgiji.

  • +35
Lorry u Essexu Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES / EPA / Facebook

Kamion je pronađen u industrijskoj zoni Watergladea i zatim je premješten, rekla je zamjenica šefa policije Pippa Mills i objasnila da je prioritet identificirati žrtve, 38 odraslih i jednog adolescenta. Podrijetlo žrtava nije poznato, kao ni jesu li ilegalni migranti, o čemu se navelike govori.

Daily Mail piše da je brat vozača Robinsona u šoku. Obitelj ga nije čula i 'ne zna što se događa'. Jedan obiteljski prijatelj naveo je da im britanske vlasti još ništa nisu javile.

Prethodno, Daily Mail objavio je mapu rute kamiona na putu iz Bugarske u Veliku Britaniju, a vidljivo je da je vozilo prošlo kroz Srbiju i potom Hrvatsku. Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić kazala je za RTL da hrvatska policija putem razmjene podataka međunarodne policijske suradnje nije zaprimila zahtjev koji se odnosi na predmetni kamion ni na provjeru njegovog kretanja na području RH.

'Da bi se provjerili podaci, kao u ovom slučaju prolaska vozila kroz Hrvatsku, morate dobiti službeni zahtjev, odnosno, dovoljno informacija da bi se moglo znati je li se kretao kroz Hrvatsku', kazala je Mandić, ističući da to ne znači da zahtjev neće stići, ali u ovom trenutku službena informacija je da nije prošao kroz Hrvatsku.

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je kamion registriran u gradu Varna, kao vozilo u vlasništvu kompanije jedne ženske osobe iz Irske. No bugarski radio BNR, kao javni servis, pozivajući se na anonimne izvore javio je da je kamion registriran u toj zemlji 19. lipnja 2017. godine i da je napustilo zemlju dan kasnije, te se nakon 20. lipnja te godine nije vraćao u Bugarsku, prenosi britanski Evening Standard.

To je potvrdio i bugarski premijer Bojko Borisov, ali je na lokalnoj televiziji rekao da kamion nakon registracije više nije ušao na bugarski teritorij, kao i da ne postoji veza s njima, osim registarskih tablica.

Dmitar Dimitrov, izvršni direktor komore bugarskih prijevoznika rekao je da se vozila često registriraju u Bugarskoj zbog povoljnih tarifa.

  • +12
Policija na mjestu zločina u Essexu, gdje je u kamionu pronađeno 39 mrtvih osoba Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je "užasnut'' tragičnim događajem.

Ministar unutarnjih poslova Priti Patel rekao je da je "šokiran i tužan" te da se provodi istraga o tome kako se "tako strašan događaj mogao dogoditi".

U kolovozu 2015., 71 migrant podrijetlom iz Sirije, Iraka i Afganistana pronađen je mrtav u kamionu hladnjači u Austriji. Vlasti su razotkrile mrežu krijumčara ljudima koju je vodio Afganistanac u dobi od tridesetak godina. Žrtve su htjele otići u Njemačku, a ukrcane su u Mađarskoj nedaleko od granice sa Srbijom.

Nagurani u samo 14 metara četvornih, ugušili su se u manje od tri sata. Kamion je pronađen sutradan napušten na rubu austrijske autoceste u blizini Parndorfa, na mađarskoj granici. Mađarsko pravosuđe osudilo je na doživotni zatvor četvoricu glavnih krijumčara iz te mreže.