vijeće gradske četvrti trnje

I Bandićevci poklopili Bandića: Nije poštovana procedura kod parka na Savici

30.08.2017 u 13:38

Bionic
Reading

Iako je uređenje parka na Trnjanskoj Savici bila jedna od glavnih predizbornih tema u Zagrebu, nakon izbora u tom je zagrebačkom kvartu nastupilo svojevrsno zatišje. Ograda koja je bila postavljena za početak radova, sada je uklonjena, a parkom umjesto prosvjednika opet vladaju kućni ljubimci i djeca. Ovih dana o parku se oglasilo i Vijeće gradske četvrti Trnje

Vijeće gradske četvrti Trnje na svojoj je sjednici u ponedjeljak raspravljalo i o parku na Savici, oko kojeg su se uoči lokalnih izbora u Zagrebu bile velike bitke.

Zbog načina na koji se krenulo u preuređenje parka, podsjetimo, stanovnici tog kvarta krenuli su i u prosvjede, a prosvjedovalo se i prije par godina kada je Bandić dozvolio da se na mjestu parka gradi crkva.

Sada je Vijeće gradske četvrti Trnje gotovo jednoglasno donijelo zaključak 'da nije poštovana demokratska procedura kod donošenja projekta uređenja parka Trnjanska Savica, odnosno da nije pribavljeno mišljenje Vijeća gradske četvrti i Vijeća mjesnog odbora, da nije provedena široka javna rasprava s građanima i stručnom javnošću te da nije raspisan javni arhitektonski natječaj.'

Vijeće je podržalo buduće uređenje parka, no samo ako se bude poštivala procedura, odnosno ako će se o projektu provesti široka javna rasprava s građanima i strukom, ako će se na temelju te rasprave izraditi program natječaja, ako će se provesti javni arhitektonsko-krajobrazni natječaj, te pribaviti mišljenje vijeća gradske četvrti i vijeća mjesnog odbora.

Takav je zaključak izglasan gotovo jednoglasno, uz jedan suzdržan glas. Zanimljivo je da su ovu formulaciju zaključka podržali i vijećnici iz Bandićeve stranke.

Podsjetimo, nakon prosvjeda u travnju Grad Zagreb je čak među stanovnicima organizirao anketu s pitanjem 'jesu li za ili protiv uređenje parka', a rezultati su pokazali da je njih 700 podržalo uređenje parka, 103 je bilo protiv i sedam listića je bilo nevažećih. Međutim, tu anketu nisu priznali iz inicijative 'Čuvajmo naš park', na čiju su inicijativu stanovnici i stali pred bagere i zaustavili radove. Oni su u svibnju Bandiću predali 1206 potpisa peticije 'Protiv predloženog preuređenja parka Trnjanska Savica i za provedbu javnog natječaja za uređenje parka', kao i listu prijedloga stanovnika Savice kako da se preuredi taj park.

Bandićevom su prijedlogu za uređenje parka zamjerališto je, uz cijenu od 12 milijuna kuna, predviđeno da se više od 40 posto njegove sadašnje površine pokrije betonom i plastikom, umjetnom travom i sintetskim materijalima, pri čemu bi se uklonila prirodna trava i srušila dvadesetogodišnja stabla.

  • +4
Prosvjed na Savici Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX