TRI KLJUČNA RAZLOGA

Otkriveno zašto je Kuščević srušio Bandiću dozvolu za crkvu na Savici

07.03.2017 u 12:50

Konferencija za medije inicijative Čuvamo naš park na Savici

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor/PIXSELL

Bionic
Reading

Građanska inicijativa Savica ZA park na današnjoj konferenciji za medije otkrila je zašto je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poništilo izdavanje lokacijske dozvole koju je izdao Grad Zagreb za gradnju crkve na Savici. Po riječima Igora Kramarića, rješenje je poništeno 2. veljače, a dozvola je srušena po tri osnove

'Prvo je veličina gradnje, na što smo stalno upozoravali. Maksimalna izgradivost na ovoj parceli bila je 720 m2 bruto površine, a planirana je gradnja 2.488 m2. To je tri puta više od onoga što je bilo predviđeno GUP-om. Drugi je razlog natječaj. Program natječaja napravljen je 2011., raspisan 2013., da bi se tri godine nakon toga izdala lokacijska dozvola u kojoj se tvrdilo da natječaj nije bio potreban. Objekt je javne namjene, parcela gradska i GUP određuje da je potreban natječaj. Treći je razlog parcelizacija. Zakonski nije predviđeno da se gradi iz različitih zona', objasnio je Kramarić.   

U inicijativi smatraju da prošlotjedne izjave gradonačelnika, u kojima je ustvrdio da je on cijelo vrijeme bio za drugu lokaciju, vrijeđaju inteligenciju ljudi.

'Naše procjene su te da se na cijelu priču potrošilo više od milijun kuna zbog samovolje gradonačelnika. Neka Grad podastre podatke koliko je potrošeno. Gradonačelnik vara građane i manipulira vjernicima, jer uopće nije jasno može li se i na novoj lokaciji graditi i je li sve po proceduri', kazala je Nevenka Trumbentaš Bakić.

Iz Inicijative ističu - da je Grad radio svoj posao, do svega ovoga ne bi došlo; naglašavaju da oni nisu protiv crkve na Savici nego protiv krađe javnog prostora.

'Naš je kratkoročni cilj ostvaren, ali tu nećemo stati, jer danas-sutra netko bi mogao zatražiti da gradi ugostiteljski objekt ili dvoranu. Tražimo da se izmjenama GUP-a ovo pretvori u park, odnosno da se iz zone Z4 pretvori u Z1, a to znači da se park pretvara u park bez mogućnosti gradnje', istaknuo je Kramarić.

Podsjetimo, prošloga tjedna zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da lokacija nije promijenjena zbog poništenja dozvole nego je dugo tražio novo rješenje jer su građani prosvjedovali. Nova je lokacija nekoliko stotina metara od prvotno predviđene.