POLITIČARI KOLEKCIONARI

Vidošević i Sanader izlažu Bukovca u Haagu

12.08.2009 u 08:14

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader, predsjednički kandidat Nadan Vidošević i najbogatiji hrvatski poduzetnik Ivica Todorić posudit će tri slike Vlahe Bukovca za izložbu 'Vlaho Bukovac - kozmopolitski Hrvat' koja se 26. rujna otvara u Den Haagu

Najskuplja od te tri slike je ona u vlasništvu Nadana Vidoševića - ulje 'Krist na odru' iz 1906. Autor izložbe Igor Zidić procijenio je da bi ta slika na tržištu umjetnina mogla postići cijenu od oko 300.000 funti. Druga po vrijednosti je slika 'Umjetnikova obitelj' u vlasništvu Ivice Todorića - kupljena po cijeni od 100.000 funti, a nakon izložbe njezina vrijednost mogla bi, otkriva Zidić, narasti i na 200 tisuća funti, piše Jutarnji list.

Najjeftinija od triju slika Vlahe Bukovca iz privatnih kolekcija dvaju hrvatskih političara i jednog poduzetnika je ona u vlasništvu bivšeg premijera Ive Sanadera.

Bivši premijer Ivo Sanader svoju je kolekciju u imovinskoj kartici procijenio na 1,5 milijuna kuna. Uz slike najskupljih suvremenih hrvatskih umjetnika poput Murtića, Berbera, Mihanovića, Rabuzina, ima 40-ak slika najskupljih autora iz moderne, a to su slike Bukovca, Račića, Kraljevića...

'Krpanje mreže' iz 1920. godine je ulje manjih dimenzija 16,5x20,5 cm.

Zidić je na pitanje bi li se ta slika mogla prodati za 20-ak tisuća eura rekao da bi 'možda i mogla'.

'To je slatka slika čija bi vrijednost nakon izložbe, kao i ostalih slika, mogla porasti', ispričao je Zidić. Dodao je da nije lako od privatnih kolekcionara posuditi slike.

'Teško ih je na to nagovoriti, pa zato ne želim otkrivati od koga smo ih posudili, a ni oni ne žele da se njihova imena navode u katalogu. Danas se ljudi boje', kazao je Zidić. Istaknuo je da ih uspije nagovoriti time što vrijednost svake od tih umjetnina kad bude izložena na jednoj takvoj izložbi poraste za dva do tri puta.

Ako Nadan Vidošević postane predsjednik, u svojoj će imovinskoj kartici morati navesti podatke o svojoj umjetničkoj kolekciji koje je dosad tajio. Navodno je riječ o strastvenom kolekcionaru koji ima najvredniju zbirku slika među političarima.