uvala vruja

[VIDEO] Puljak objavila odgovore šest ministarstava: Država igra ping-pong, a poduzetnik dvadeset godina bespravno gradi

14.06.2021 u 15:50

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak objavila je na Facebooku odgovore koje je dobila od šest ministarstava vezanih za dvadesetogodišnju devastaciju uvale Vruja. Riječ je, kaže, o ping-pongu državnih institucija koje poduzetnik s prijateljima na pozicijama i dobrim odvjetnicima vješto izigrava

Vrulja ili Vruja, kako je zove lokalni živalj, jedinstvena je uvala smještena ondje gdje završava omiška Dinara, a započinje Biokovo. Ako vas je put nanio ondje, sigurno ste se zaustavili i bacili pogled bilo s odmorišta iznad nje, bilo s Dubaca, prijevoja iznad nje. Jer pogled je to od kojeg zastaje dah. Divite mu se, ali i osjećate strahopoštovanje prema strmini koja se spušta prema moru.

Sve do početka stoljeća bila je to posljednja praktički netaknuta uvala na potezu od Splita do Makarske. Polovicom 80-ih godina prošlog stoljeća splitska trgovačka kuća Dalma od uglednog arhitekta Dinka Kovačića zatražila je da im napravi ugostiteljski objekt. Kako je svojedobno rekao, činilo mu se da se ništa u toj ljepoti ne može raditi te im je zbog toga rekao: 'Mogu vam jedino napraviti prostor za pijanstvo.' I tako je nastalo nekoliko nadstrešnica, terasa s ognjištima za narodno veselje.

Plaži Velo žalo, na kojoj su bile smještene terase, bitno je naglasiti, moglo se pristupiti jedino morskim putem, pješice starim putem od jedno sat hoda od Brela ili se pokušati spustiti s Jadranske magistrale, što s obzirom na strminu nikad nije bilo uputno.

Radovi u Vruji snimljeni 12. lipnja Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

U privatizaciji Dalma propada, nekretnine u Vruji domogao se Agrokor Ivice Todorića, a nakon prodaje završava u rukama tvrtke Point iz Splita, odnosno poduzetnika Stipe Latkovića. Danas je ondje resort Vruja, u kojem si ne može svatko priuštiti noćenje.

A o gradnji u Vruji toliko se toga ispisalo da se čovjek zapita kako je sve to moguće. Od gradnje lukobrana, bazena, preko probijanja ceste 2002. godine, da bi se u isto ponovno krenulo 15 godina kasnije, pa do oduzimanja koncesije Pointu prije tri godine te naposljetku događaja otprije nekoliko dana, kada je zahvaljujući brzoj reakciji Piščana i izlasku na teren policije spriječeno betoniranje ceste.

Marijana Puljak, saborska zastupnica Centra, jedina je zastupnica u posljednjih 20 godina iz X. izborne jedinice koja je iskoristila priliku upozoriti na nedopustivo za govornicom na Markovu trgu. Uz to je na Facebooku objavila odgovore koje je dobila od šest ministarstava, od kojih je zatražila da se očituju po pitanju (ne)činjenja u Vruji.

Sutra će na teren sa stranačkim kolegom iz Županijske skupštine Igorom Skokom kako bi na licu mjesta ponovno upozorili na ono što se događa.

'Latković nam se svima ruga već dvadeset godina i nedopustivo je ovo što se napravilo. Očito je da ima vješt odvjetnički tim koji se žali na sve odluke i presude i stvar se samo oteže, a on i dalje radi po svom. A jasno je iz odgovora koje sam dobila iz Ministarstva i zašto. Oni samo prebacuju lopticu jedni na druge. Igra se ping-pong', ustvrdila je Puljak za tportal i dodala da je to očito moguće jer Latković ima i prijatelje, od kojih su neki, kako je rekla, i boravili ondje, od bivšeg predsjednika Ive Josipovića pa do aktualnog Zorana Milanovića.

'Poznato je to da mu se kao kum spominjao Stipe Mesić. U medijima su se spominjali i Ivić Pašalić i Jadranka Kosor', kazala je Puljak. Od svih odgovora koje je dobila, kaže, posebno bi apostrofirala onaj koji je dobila od Ministarstva pravosuđa.

Vruja snimljena prije nekoliko dana Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

'U njemu stoji da se 'provode upravni i inspekcijski nadzor'. Za tužbu koja je podnesena nekoliko puta određen je zastoj postupka. Posljednji je bio u ožujku ove godine na vrijeme od 60 dana. To je treći zastoj. Dva mjeseca su prošla i spor se očito pokušava mirno riješiti, a on paralelno nastavlja nelegalno raditi', kazala je Puljak. Smatra kako je Vruja ogledni primjer nefunkcioniranja države u kojoj postoje povlašteni pojedinci koji mogu bez straha raditi ono što im je volja.

Upitana hoće li možda zatražiti neku širu podršku kolega iz X. izborne jedinice, kako bi se dodatno ukazalo na problem, kazala je da nije razmišljala o tome, ali da bi to svakako bilo dobro jer bi Vruja trebala biti nadstranačka.

'Riječ je o biseru na Jadranu za čije bismo se očuvanje svi trebali boriti', istaknula je Puljak. Arsen Bauk, zastupnik SDP-a iz X. jedinice, u šali za tportal dodaje kako je njima Bračanima Vruja uvijek bila sinonim za buru.

  • +8
Vruja i radovi 2017. godine Izvor: Promo fotografije / Autor: Vice Rudan / Makarska Beaches

'Sve oko Vruje najbolje opisuje sintagma - slučajna država. Što se tiče toga da je netko s nekim prijatelj i da je netko kod nekoga ljetovao, to ne znači da je za njega i osobno intervenirao', kazao je Bauk. HDZ-ov Ivan Budalić, gradonačelnik Imotskog i saborski zastupnik, za tportal kaže da o svemu može samo načelno govoriti jer nije upoznat s detaljima.

'Legalist sam, a kako se radi mimo zakona i propisa, bez obzira o kome se radi, potpuno je jasno kakav ishod treba biti', kazao je Budalić.