REGIONALNE NAPETOSTI

[VIDEO] Pogledajte tijek najvećih vojnih vježbi u Švedskoj unazad 20 godina

11.09.2017 u 16:32

Bionic
Reading

Švedska je u ponedjeljak označila početak najvećih vojnih manevara u posljednja dva desetljeća u kojima sudjeluje oko 19.000 vojnika

Glavni scenarij vježbe nazvane 'Aurora 17'  je porast regionalne napetosti koja rezultira iznenadnim napadom na Švedsku.

'Ova je vježba jedan od glavnih znakova sigurnosne politike. Ona podiže spremnost protiv raznih tipova incidenata', kazao je ministar obrane Peter Hultquist, dodavši da će vježba poslužiti kao test vojne spremnosti.

U manevrima uz švedske i finske vojnike, čije zemlje nisu članice NATO-a, sudjeluju i članice Saveza poput Danske, Estonije, Francuske, Litve, Norveške i SAD-a.

Najveći 'strani' kontigent čine američke snage, s oko 1400 vojnika.

Vojne vježbe u Švedskoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Švedski radio javlja da su u luku Goeteborg stigle francuske i američke jedinice protuzračne obrane. U idućih nekoliko dana, vojne jedinice iz stranih zemalja raspoređivat će se sa zapada prema istočnoj obali, kod Stockholmu, u pripremi za 'iznenadni napad' na Švedsku. Ostale jedinice će biti na otoku Gotland, u Baltičkom moru.

Vojna vježba trajat će do 29. rujna i djelomično se vremenski poklapa s ruskim vojnim manevrima 'Zapad'.

Vojna vježba u Švedskoj Izvor: Društvene mreže / Autor: Försvarsmakten

Švedska i Finska surađuju s NATO-om u sklopu Partnerstva za mir (PFP) od 1994. Također su sudjelovale u operacijama predvođenim NATO savezom u Afganistanu.

Švedska je nedavno sklopila bilateralne sporazume s NATO članicama, uključujući Veliku Britaniju i NATO.