PLATINASTI VUK 17

Vojska Srbije u ponedjeljak započinje vojne vježbe sa zapadnim saveznicima

11.06.2017 u 20:43

Bionic
Reading

U Srbiji u ponedjeljak počinje međunarodna vojna vježba 'Platinasti vuk 17' u kojoj će sudjelovati 450 vojnika iz devet država

U Beograd je doputovalo u nedjelju 80 pripadnika Nacionalne garde američke savezne države Ohio, koji će sudjelovati u vojnoj vježbi  u bazi 'Jug' kraj Bujanovca na jugu Srbije, a uz domaćine pridružit će im se i vojnici iz Bosne i Hercegovine, te Bugarske, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

Najveći kontingent stranih oružanih snaga koji je dosad doputovao iz SAD-a u Srbiju u zračnoj luci Nikola Tesla dočekali su srbijanski ministar obrane Zoran Đorđević i američki veleposlanik Kyle Scott.

Vježba 'Platinasti vuk 17' trajat će do 23. lipnja i predstavlja nastavak suradnje koja će se svakako produbljivati i narednih godina, izjavio je ministar.

Uvježbavat će se uporaba 'nesmrtonosnog oružja, procedure prilikom angažiranja u multinacionalnim operacijama i postupcima u multinacionalnom okruženju',  a jedan od ciljeva vježbe je i razmjena iskustava jedinica u dosadašnjem angažiranju u mirovnim operacijama, navodi se u priopćenju ministarstva obrane.

Vojska Srbije surađuje sa više od 60 država, a ključni cilj zajedničkih vojnih vježbi i obuke je 'povećanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti vojske Srbije', stoji u priopćenju.

Kako se dalje navodi, u Planu bilateralne vojne suradnje sa SAD-om, ove godine planirano je više od 130 aktivnosti, među kojima sedam zajedničkih vježbi te dodatna 41 aktivnost u okviru programa Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke.