ODMJERAVANJE SNAGA

U Poljskoj započele NATO-ve vojne vježbe, evo kako su im odgovorili Rusi

17.05.2016 u 19:33

Bionic
Reading

U jeku grupiranja ruske ratne mornarice u Sredozemlju, u Poljskoj je danas započela združena vojna vježba snaga za superbrzo djelovanje Nato saveza koja će potrajati deset dana

Kako prenose agencije, u akciji nazvanoj 'Briljantni skok' sudjeluje oko tisuću vojnika svih rodova vojske, pješaštva, zrakoplovstva, ratne mornarice te postrojbi za specijalne namjene. Većina sudionika vježbi dolazi iz španjolske i britanske vojske


'Ovom vježbom NATO želi isprobati plan za brzo reagiranje i djelovanje u slučaju potrebe pružanja pomoći Poljskoj i ostalim baltičkim državama', pojasnilo je poljsko ministarstvo obrane, dodajući kako je vojna vježba važan test pred predstojeći samit NATO-a u Varšavi.
Glavni dio vježbe održat će se u poljskoj luci Szczecin, gdje se iskrcala borbena tehnika dopremljena brodovimaiz Španjolske.
 
U trenutku kada su u Poljskoj započele vježbe Sjevernoatlantskog saveza, minolovac ruske Crnomorske flote 'Valentin Pikulj' pridružio se ruskoj borbenoj skupini u Sredozemnom moru, priopćio je glasnogovornik crnomorske flote Vjačeslav Truhačev.

'Minolovac, koji je prije nekoliko dana isplovio iz Novorosijska, pridružio se stalnoj skupini ruske ratne mornarice u Sredozemlju radi izvršavanja zadataka. To je prvo isplovljavanje broda u daleke morske krajeve koje se izvodi u skladu s planom o rotaciji snaga', pojasnio je Truhačev, dodajući kako 'Valentin Pikulj' mijenja brod 'Kovrovec' koji se u vodama Mediterana nalazi od veljače 2016.

U ovom trenutku u Sredozemnom moru nalazi se više od 15 ruskih vojnih i pomoćnih brodova i čamaca Sjeverne, Pacifičke, Baltičke i Crnomorske flote, dodao je Truhačev.

Istovremeno, ruska je vojska najavila obnovu radarske postaje za upozorenja o raketnom napadu 'Dnjepr'. Radi se o radaru koji može otkriti lansiranje hiperzvučnih, krstarećih i balističkih raketa iz Sredozemnog i Crnog mora.

Izvor u ruskoj vojsci pojašnjava kako će postaja u Sevastopolju dobiti radar centimetarskog opsega, što će povećati efikasnost radara koji su dosad radili u u decimetarskom opsegu.

Obnova radara omogućit će svestranu obranu Rusije od raketnih napada. Primjerice, obnovljeni radar može presresti američku raketu 'tomahawk' koja do Moskve iz Sredozemlja može doletjeti za dva sata.

Inače, postaja 'Dnjepr' nije korištena više od 10 godina. Nakon raspada SSSR-a objekt je pripao Ukrajini. Rusija je neko vrijeme iznajmljivala radar, ali je kasnije sporazum raskinut na zahtjev Kijeva.