koncept

[VIDEO] Pogledajte svjetsku premijeru budućeg britanskog lovca bez posade kojim će se upravljati umjetnom inteligencijom

18.07.2018 u 19:54

Bionic
Reading

Britansko ministarstvo obrane u ponedjeljak je predstavilo koncept novog borbenog zrakoplova koji bi trebao zamijeniti sadašnje višenamjenske lovce tipa Eurofighter Typhoon

Koncept budućeg lovca, koji nosi naziv Tempest u čast lovca iz Drugog svjetskog rata, tijekom međunarodne zrakoplovne izložbe Farnborough Air International predstavio je britanski ministar obrane Gavin Williamson, dodavši kako bi letjelica trebala biti okosnica Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u budućnosti.

'Britanija je svjetski lider u području borbenog zrakoplovstva čitavo stoljeće, a novi koncept dokaz je kako ona to želi i ostati', kazao je Williamson, napomenuvši da bi novi lovac trebao činiti udarnu iglu lovačkog zrakoplovstva, uz već postojeće Eurofightere, kojima istječu resursi 2040. godine, te višenamjenske lovce tipa F-35 proizvedene u Sjedinjenim Državama.

Prema Williamsonovim riječima, britansko ministarstvo namjerava utrošiti dvije milijarde funti kako bi se do 2025. godine usavršio koncept, no pritom nije precizirao koliko će proračunskog novca stajati čitav projekt.

Premijera lovca Tempest Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ministar obrane kazao je kako bi koncept Tempest mogao proizvesti čak 18.000 novih radnih mjesta u Velikoj Britaniji i šire.

Predstavljanje Tempesta na izložbi Farnborough Izvor: Društvene mreže / Autor: Aviation International News

U ovaj ambiciozni projekt, naime, već su se uključile kompanije poput Rolls-Roycea, BAE Systemsa, talijanskog Leonarda te paneuropska tvrtka MBDA koja proizvodi raketno naoružanje. Prema najavama britanskog ministarstva obrane, za serijsku proizvodnju zainteresirana je i švedska avioindustrija.

>>> Trump želi zaustaviti najskuplji vojni promašaj u američkoj povijesti

Po zamislima konstruktora, Tempest bi trebao biti prvi lovac bez posade u svijetu koji bi se oslanjao na najmoderniju tehnologiju i umjetnu inteligenciju putem koje bi se upravljalo letjelicom. Ostali podaci vezani za zrakoplov još uvijek su tajna.