samo 4 borbeno sposobna lovca

Mislili ste da Hrvatska ima problema s migovima, pogledajte kakve probleme imaju Nijemci s Eurofighterima

11.05.2018 u 17:28

Bionic
Reading

Od ukupno 128 primjeraka višenamjenskog borbenog zrakoplova tipa Eurofighter Typhoon, koliko ih u svojem sastavu ima njemačko ratno zrakoplovstvo, samo njih četiri je spremno za borbene letove

Kako piše ugledni njemački magazin Der Spiegel, njemačko ratno zrakoplovstvo u posljednje vrijeme ima značajnih tehničkih poteškoća s obrambenim sustavima ugrađenima na Eurofighterima, što ih čini nespremnim za borbene misije.

Prema pisanju njemačkog lista, njemački lovci su suočeni sa čitavim nizom problema, počevši od istjecanja hidrauličnog ulja do avionike koja omogućuje prepoznavanje neprijateljskih letjelica, pa stoga avioni nisu spremni za borbene letove.

Prizemljeni avioni postali su problem na široj razini budući da Njemačka zbog kvarova ne može ispuniti svoje obveze prema NATO savezu. Naime, prema ugovoru kojeg Njemačka ima sa Sjevernoatlantskim savezom, ta zemlja mora u svakom trenutku imati spremna 82 lovca za krizne slučajeve.

Tehničke probleme magazinu priznali su i zapovjednici njemačkog ratnog zrakoplovstva koji ipak nisu htjeli iznijeti preciznije koliko je točno njemačkih Eurofightera spremno za borbeno djelovanje, navodeći kako se radi o vojnoj tajni.

>>> Evo što sve može najnapredniji europski lovac

Eurofighter Typhon je višenamjenski borbeni zrakoplov 4,5 generacije nastao suradnjom triju kompanija, Alenia Aeronatica, BAE Systems i EADS. Projekt je od početka zamišljen kao zajednički europski program razvoja lovca prvenstveno za europske potrebe. Osim četiri države (Velika Britanija, Njemačka, Italija i Španjolska) koje su sudjelovale u razvoju te su primarni korisnici, 15 Typhoon je također naručilo austrijsko ratno zrakoplovstvo te Saudijska Arabija koja je naručila 72 lovca koji se smatra osnovom NATO-ve zračne moći.

  • +6
Njemački Eurofighteri Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Među važnim novitetima što ih je uveo Typhoon, posebno se ističe Net centric tehnologija povezivanja s drugim Typhoonima i ostalim savezničkim postrojbama radi razmjene informacija u stvarnom vremenu tijekom izvršavanja borbenih zadaća. To znači da, primjerice, jedan Typhoon radarski nacilja neprijateljski zrakoplov dok drugi Typhoon udaljen i stotinjak kilometara lansira radarski navođeni projektil bez uključivanja svojeg radara.

>>> U Rijeci će se graditi Eurofighteri?

Typhoon se smatra jednim od najnaprednijih lovaca na svijetu i često ga se uspoređuje s američkim F-22 Raptorom te francuskim Dassault Rafaleom. Poput tih zrakoplova i Typhoon ima mogućnost superkrstarenja koje mu omogućuje let nadzvučnim brzinama bez korištenja naknadnog sagorijevanja, što omogućuje značajnu prednost u odnosu na zrakoplove starijih generacija koji nadzvučnim brzinama mogu letjeti svega nekoliko sekundi zbog velike potrošnje goriva za koju je odgovoran proces naknadnog sagorijevanja.

Njemačko ratno zrakoplovstvo ima 128 lovaca tipa Eurofighter Izvor: Društvene mreže / Autor: Warthog Defense

Slično kao i F-22, Typhoon ima impresivne sposobnosti zrak-zrak kako u borbi izvan vizualnog dometa, tako i u bliskoj borbi. Može ponijeti većinu zrak-zrak i zrak-zemlja oružja u NATO-vom arsenalu te gotovo svo trenutno dostupno pametno oružje.