PREKO PLJEŠIVICE

[VIDEO] Ovom ekstremnom rutom migranti prelaze u Hrvatsku, HGSS strahuje od najgoreg

13.09.2018 u 11:03

Bionic
Reading

Više stotina migranata koji pokušavaju ilegalno prijeći hrvatsku granicu s područja Unsko-sanskog kantona svakodnevno se izlaže pogibelji hodajući planinskim stazama Plješivice

Kako piše portal Klix.ba, u Bihaću se, prema policijskim procjenama, nalazi između 3000 i 3500 migranata, a svakodnevno pristižu nove skupine iz brojnih zemalja Azije i Afrike.

Mnogi od njih pokušavaju prijeći dobro čuvanu granicu Republike Hrvatske i nastaviti put prema zemljama zapadne Europe, a tom prilikom biraju nepristupačne staze i putove, čak i preko planine Plješevice.

Pripadnici bihaćke Gorske službe spašavanja ovih dana snimili su kolone migranata u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice u blizini Bihaća. Na snimci tamošnjeg GSS-a vidljive su brojne skupine migranata koji kroz planinske staze Plješevice nastoje prijeći hrvatsku granicu.

Prema riječima načelnika GSS-a Bihać Ermina Lipovića, na objavljivanje ovih snimki odlučili su se zbog ozbiljnosti situacije, posebice zbog dolaska hladnijih dana i zime.

Migranti na Plješivici Izvor: Društvene mreže / Autor: Klix.ba

'Zamislite da ovakva skupina migranata dočeka jesen ili zimu u Bihaću i uputi se preko Plješevice na prelazak granice. Mi ćemo prvi imati problema zbog toga jer su naši kapaciteti ograničeni i nismo dovoljno opremljeni, a ogroman broj osoba pokušava prijeći granicu. Ovo je samo Plješevica, a što je s Bugarom, Lohovskim brdima, područjem u Velikoj Kladuši i tako dalje', rekao je Lipović za Klix.ba.

>>> Migranata je sve više, uvjeti života nemogući: Ovo, jarane, samo Amerika i Evropa mogu riješiti!

On ističe da GSS ne zanima je li riječ o legalnim ili ilegalnim prelascima granice, već da se radi o ljudskim životima.

'Što bi bilo kada bi ti ljudi gore izginuli? Vidim neki već komentiraju u smislu zašto stavljamo ove snimke te da pustimo ljude da normalno prelaze. Ovdje nije poanta ilegalnog ili legalnog prelaska granice, već to da smo imali dvije situacije spašavanja migranata na području Bihaća. Dakle migranti se izgube u planini te zovu policiju i Gorsku službu da ih idemo tražiti. Problem može eskalirati dolaskom zime', ističe načelnik GSS-a Bihać.

Migranti u Velikoj Kladuši Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Lipović je rekao da GSS Bihać ima 13 spasilaca, međutim svi su volonteri, a ne zaposlenici, kao i svi pripadnici gorskih službi u BiH.

'Očekujemo da nam netko pomogne kako bismo mogli osigurati još potrebne opreme i da bismo mogli odgovoriti na moguće pozive za pomoć jer trenutno nemamo dovoljno za ovu vrstu moguće opasnosti', zaključio je Lipović.