INCIDENT U ČADU

[VIDEO] Pilot na stajanci slučajno ispalio raketu koja je sravnila kuću zapovjednika predsjedničke garde

22.04.2020 u 11:55

Bionic
Reading

Tijekom prošlotjedne pripreme za polijetanje pilot ratnog zrakoplovstva Čada ispalio je slučajno raketu koja je pogodila obližnju kuću kojom prilikom je poginulo pet osoba

Kako pišu specijalizirani internetski portali, pilot jurišnog aviona Su-25 čadskog ratnog zrakoplovstva prošlog petka je slučajno ispalio raketu na stajanci zračne baze Adji Kossei u blizini glavnog grada N'Djamene.

Ispaljena raketa je prošla pored cisterne s gorivom francuske vojske koja zajedno sa čadskim ratnim zrakoplovstvom sudjeluje u antidžihadističkoj operaciji 'Barkhane' i transportnog aviona C-130H francuskog ratnog zrakoplovstva te potom pogodila obližnju kuću zamjenika zapovjednika predsjedničke garde generala Mahamate Salaha Brahima.

U eksploziji je poginulo pet osoba, uključujući troje djece, dok je kuća u potpunosti uništena, a u tijeku je istraga kojom će se utvrditi sve okolnosti nesreće.

Ratno zrakoplovstvo Čada pomaže Francuskoj u operaciji 'Barkhane' u borbi protiv islamističkih militanata u Sahelu od kolovoza 2014. Francuska je za potrebe te operacije u regiji razmjestila oko 4500 vojnika, a pored Čada u njoj sudjeluju vojske Burkine Faso, Malija, Mauritanije i Nigera.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Aviation News 24x7

Operacija 'Barkhane' nakratko je prekinuta u studenom prošle godine nakon sudara dva francuska helikoptera u Maliju kojom prilikom je poginulo 13 francuskih vojnika. Riječ je o najvećem gubitku francuske vojske od bombaškog napada na vojarnu francuske vojske u Bejrutu 1983. godine kada je poginulo 58 vojnika.

Ratno zrakoplovstvo Čada sudjeluje u operaciji sa svojih šest jurišnih zrakoplova sovjetske proizvodnje Su-25 koji djeluju kao bliska podrška snagama na kopnu.