JEDINI TAKVE VRSTE

[VIDEO/FOTO] U Europu zbog ruskog oklopa dolaze zaboravljene američke 'bradavičaste svinje', evo što je posrijedi

16.06.2022 u 09:50

Bionic
Reading

U sklopu multinacionalnih borbenih vježbi članica NATO-a u istočnoj Europi sve učestalije sudjeluju američki avioni dizajnirani za uništavanje ciljeva na zemlji, a kojima je uža specijalnost za vrijeme Hladnog rata trebalo biti uništavanje sovjetskih tenkova u slučaju napada na zapadnu Europu. Premda avioni za blisku podršku dolaze u jeku ruske ofenzive na nekoliko bojišnica u Ukrajini, a sudjelovali su i u vježbama preciznog gađanja sa sustavom HIMARS, koji su Amerikanci donirali Ukrajini, Pentagon zasad ističe da te letjelice služe tek za zajedničku obuku članica NATO-a. Evo o čemu je riječ

Postrojbe Nacionalne garde Marylanda poslale su nedavno flotu od deset jurišnih zrakoplova tipa A-10C Thunderbolt II kako bi sudjelovali u multinacionalnim vježbama NATO-a u istočnoj Europi. Jurišni avioni tog tipa, koje piloti zbog karakterističnog prednjeg dijela nazivaju 'bradavičastim svinjama' (Warthog), sudjelovali su samo tijekom proteklog svibnja u vježbama u čak deset zemalja članica NATO-a. Vježbe su, otkriva Defense news, portal blizak Pentagonu, održane u Litvi, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Norveškoj i Sjevernoj Makedoniji kao najnovijoj članici NATO-a. Prema navodima tog portala, A-10 je sudjelovao u vježbama podrške padobranskim snagama kao bliska podrška iz zraka, a valja napomenuti da se našao na europskom tlu nakon petogodišnjeg izbivanja.

Iako se pojava A-10 u Europi poklapa s ruskom agresijom na Ukrajinu, u Pentagonu tvrde da se korištenjem tog tipa aviona samo promiče koncept agilnog borbenog djelovanja s ciljem da postrojbe budu fleksibilnije i manje se oslanjaju na stalne baze diljem svijeta. Pritom treba podsjetiti da su pojedini vojni stručnjaci i američki kongresnici bezuspješno pozivali Pentagon da posudi A-10 Ukrajincima kako bi stekli dodatnu vatrenu moć.

  • +25
A-10 Thunderbolt II Izvor: EPA / Autor: VALDA KALNINA

Ruski konvoj kao san svakog pilota A-10

'Ugošćenje Warthoga u Europi pruža dodirne točke za obuku s našim saveznicima i partnerima, što daje dodanu vrijednost NATO-voj koaliciji', pojasnio je glasnogovornik 175. krila Nacionalne garde Marylanda, satnik Ben Hughes, dodajući da su te vježbe zakazane još prije više od godinu dana. Precizirao je pak da su avioni A-10 u vježbama održanim u svibnju ispalili ukupno 17.211 granata iz sedmocijevnog topa GAU-8 Avenger kalibra 30 milimetara, 18 laserski navođenih raketa AGR-20, šest raketa zrak-zemlja AGM-65 Maverick i 12 inertnih bombi BDU-50. Stoga ne čudi to da se A-10 smatra letećom topovnjačom čija je isključiva namjena uništiti što više neprijateljskog oklopa na zemlji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: U.S. Defense News

'Ovaj zrakoplov i njegov oružani sustav dizajnirani su za to da se suprotstave oklopnom napadu u Europi', ustvrdio je u ožujku u pozivu Pentagonu da uputi nekoliko A-10 kao ispomoć Ukrajincima bivši pomoćnik tajnika američke ratne mornarice za brodogradnju i logistiku Everett Pyatt. Analitičar je ukazao na to da su se A-10 pokazali učinkovitima za vrijeme Pustinjske oluje u okruženju bogatom ciljevima, a smatra ga sličnim trenutnim ruskim snagama u Ukrajini. Umirovljeni časnik američkog ratnog zrakoplovstva Buzz Patterson je pak udarnu moć A-10 ukratko prokomentirao riječima: 'Ruski konvoj od 40 milja = san američkog pilota A-10.'

Moćne 'bradavičaste svinje' provele su većinu posljednjih nekoliko desetljeća u Središnjem zapovjedništvu SAD-a u sklopu američkih ratova u Afganistanu, Iraku i Siriji, no stručnjaci ističu da Europa postavlja znatno drugačije scenarije borbe.

'U Afganistanu i Iraku provodili smo operacije uništavanja oklopa bez potrebe za pratnjom lovaca i aviona za uništavanje neprijateljske protuzračne obrane. U Europi je situacija drugačija i potrebno je znatno više od onoga što se poduzimalo u borbama u pustinji', kazao je vojni analitičar Daniel Norton iz neprofitne analitičke kuće Rand Corp., koja učestalo savjetuje američko ratno zrakoplovstvo, a financira se iz državnog proračuna. Norton je istaknuo da raspoređivanje A-10 u Europi vidi kao priliku da taj avion istraži koje taktike i tehnike najbolje funkcioniraju sa saveznicima unutar NATO-a, a ne kao signal Rusiji, ili demonstraciju sposobnosti 'leteće topovnjače' u potencijalnom sukobu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Front Cost

Dvomotorni jurišni A-10 razvijen je krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je postalo jasno da američko ratno zrakoplovstvo hitno treba specijalizirani avion za uništavanje sovjetskih tenkova u slučaju napada na zapadnu Europu. Američko ratno zrakoplovstvo je u raspisanoj specifikaciji zatražilo jednostavan i otporan jurišnik koji će moći uništavati tenkove bez obzira na protuzračnu obranu.

Avion konstruiran oko topa

Rečeno – učinjeno, pa je tvrtka Fairchild Republic isporučila avion u potpunosti konstruiran oko topa GAU-8 Avenger, a za koji je razvijeno i posebno streljivo od osiromašenog uranija sposobno probiti oklop najsuvremenijih tenkova. Uz top koji teži 1,9 tona ide spremnik streljiva kapaciteta 1174 granate, a posebna pozornost posvećena je zaštiti pilota, pa je kabina oklopljena titanom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: DEFENSE MILITARY

Inače, avion postiže maksimalnu brzinu od samo 722 kilometara na sat, a ciljeve na zemlji napada pri brzini od oko 500 kilometara na sat. Iako je nakon operacija u Iraku i Afganistanu bio zreo za umirovljenje, američko ratno zrakoplovstvo pokrenulo je program modernizacije jer u svojem sastavu, osim 'bradavičaste svinje', nema avion za pružanje vatrene potpore kopnenoj vojsci. Stoga je 2007. nastala inačica A-10C te bi se u sastavu američkog ratnog zrakoplovstva trebala zadržati do 2028.

Zbog svoje specifične namjene A-10 nije pronašao strane kupce, a danas, bez obzira na modernizaciju, predstavlja idealnu metu za suvremene protuzračne sustave jer dva ogromna motora u stražnjem dijelu trupa, dvostruki vertikalni rep i ogromna krila s brojnim vanjskim nosačima za razne vrste ubojitog tereta svijetle na radaru poput božićne jelke.