SIG SAUEROVA RJEŠENJA

[VIDEO/FOTO] Amerikanci uvode nove puške i lake puškostrojnice poučeni traumatičnim iskustvima iz Afganistana, ovo su njihove ključne odlike

26.04.2022 u 19:31

Bionic
Reading

Američka vojska umirovljuje nakon 65 godina korištenja legendarne karabine za blisku borbu M4 i lake puškostrojnice M249 kalibara 5,56 milimetara te će ih do kraja iduće godine zamijeniti Sig Sauerove puške XM5 i lake strojnice XM250 u kalibrima 6,8 milimetara. Riječ je o programu poznatom kao sljedeća generacija desetinskog oružja (NGSW) i potaknutom traumatičnim iskustvima iz Afganistana, u kojem se pokazalo da M4 i M249 nemaju dostatan domet i ubojitost, a tportal donosi ključne odlike budućeg naoružanja američke kopnene vojske

Tvrtka švicarskih korijena Sig Sauer sa sjedištem u New Hampshireu objavila je ovih dana da je pobijedila na natječaju za buduću pušku i laku puškostrojnicu te pripadajuću visokotehnološku optiku kojom će od kraja iduće godine početi opremati američku kopnenu vojsku. Radi se o ugovorima u vrijednosti 4,7 milijardi dolara za puške te 2,7 milijardi dolara za naprednu, računalno potpomognutu optiku za upravljanje paljbom.

Prema dostupnim informacijama, američka kopnena vojska namjerava kupiti 107.000 komada XM5 i 13.000 primjeraka XM250 te će ih koristiti pješaci, izviđači, borbena inženjerija i postrojbe za specijalne operacije, no puške će kasnije biti dostupne i drugim američkim oružanim snagama, a namjerava se i izvoziti ih.

Za razliku od dosad korištenih pušaka kalibra 5,56 milimetara, Sig Sauerovi XM5 i XM250 koristit će novo streljivo kalibra 6,8 milimetara, za koje vojni dužnosnici ističu da će povećati preciznost, domet i smrtonosnost na terenu. U Pentagonu tvrde da su obje puške lagane te da ublažavaju trzaj, imaju poboljšane performanse cijevi, kao i prigušeniji zvuk i smanjen bljesak pri paljbi.

Nova puška za američku vojsku iz tvornice Sig Sauer Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sig Sauer

Uvođenje novih pušaka temelji se na traumatičnim iskustvima iz Afganistana, gdje su se karabin M4 i laka puškostrojnica M249 u standardnom NATO-vom kalibru 5,56 puta 45 milimetara pokazali nedostatnima u odnosu na lokalne pobunjenike koji su u pravilu djelovali preciznije s veće udaljenosti i bili efikasniji u pješačkoj paljbi. Uz to, vojnici su se žalili da je M4 sklon pregrijavanju i suviše glasnog pucnja zbog skraćene cijevi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense 360

Prema navodima Pentagona, streljivo kalibra 6,8 milimetra s hibridnim metalnim kućištem od mjedi i čelika, koje smanjuje njegovu težinu, optimalno je za blisku borbu između 500 i 600 metara. Iako postoje određene zalihe streljiva tog kalibra, već je započela izgradnja novog Winchesterova pogona u gradu Independenceu u saveznoj državi Missouri te bi se od 2025. godine trebalo krenuti sa serijskom proizvodnjom.

Od bogate opreme Sig Sauerove puške XM5, stručnjaci ukazuju na sustav za upravljanje paljbom koji se automatski prilagođava okolišnim uvjetima putem paketa atmosferskih senzora, integrirani laserski daljinomjer, termalni i infracrveni ciljnik te balistički kompas. Što se tiče lake puškostrojnice XM250, ističe se njezina ergonomija jurišne puške, bočni otvor za uvođenje streljiva, povećana Picatinnyjeva šina na koju se postavlja optički ciljnik tvrtke Vortex Optics, sklopive nožice te prigušivač.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense 360