obišao tenkiste

[VIDEO/FOTO] Aleksandar Vučić u Sremskoj Mitrovici najavio dosad najveća ulaganja u srpsku vojnu industriju: 'Mi sami čuvamo svoje nebo i tako ćemo nastaviti'

26.07.2020 u 13:49

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija želi sačuvati vojnu neutralnost, sigurnost, stabilnost i mir, ali i sigurnu obranu zemlje, ako zatreba, te najavio dodatna, do sada najveća financijska sredstva za srpsku obrambenu industriju

'Želimo sačuvati vojnu neutralnost, da budemo svoj na svome, ulagat ćemo novac i vjerujem da ćemo, ne želeći da sudjelujemo u bilo kakvoj utrci, uvijek moći jamčiti sigurnost, stabilnost i mir. Što ste jači, imate snažnije preventivno djelovanje na onoga koji misli da vojnom agresijom može ostvaritii neke političke ciljeve', rekao je Vučić prilikom obilaska 15. tenkovskog bataljuna Prve brigade kopnene vojske Srbije u vojarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici.

Tamo je sudjelovao u prikazima sposobnosti tenkovske čete i modernizirane artiljerijske baterije sustava "Oganj", javljaju Novosti, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića, te zapovjednika 15. tenkovskog bataljona majoar Borislava Krnjajića.

Vučić je rekao kako je vidio obučenost, pripremljenost, posvećenost i predanost u radu tenkista, ali i promjene koje se unose u artiljerijsko-raketne jedinice.

'Mislimo da su te jedinice jedan od najsnažnijih dijelova naše armije', rekao je Vučić.

Istaknuo je kako je ponosan na srpske časnike, dočasnike i vojnike, navodeći kako su im plaće posljednjih godina rasle, ali da to i dalje nisu uvjeti kojima bi svi mogli da budu ponosni. 'Vjerujem da ti uvjeti u budućnosti mogu biti bitno bolji ', rekao je Vučić.

Tom je prilikom rekao kako će u srpsku vojnu industriju biti uložena dosad najveća dodatna financijska sredstva.

Također je, kako javljaju Novosti, primijetio da unatoč financijskim problema svi u regiji imaju novca za naoružavanje.

Rekao je i da Srbija gleda kako osnažiti namjensku industriju u teškim uvjetima, kad ni SAD ne ulazi u ratove i kada nema mnogo tržišta za prodaju oružja.

'Ne možemo pratiti poklone i donacije koje pojedine NATO zemlje u okruženju dobivaju od SAD i drugih zemalja i moramo se sami boriti i čuvati mir i budućnost', rekao je Vučić.

Na pitanje novinara kako komentira to što hrvatska vlada neće u svom mandatu uspjeti nabaviti borbene zrakoplove koji bi trebali zamijeniti islužene MIG-ove, koji će se zbog isteka roka trajanja morati prizemljiti, srpski predsjednik je rekao kako to Hrvatsku ne brine, 'jer njima ima tko čuvati nebo', javlja Srbija danas

'Mi se ne natječemo s Hrvatskom, ali ako dođu u tu situaciju, imat će im tko čuvati nebo, oni su članica NATO i imat će im tko čuvati nebo. Kada ste u takvoj situaciji, onda birate hoćete li sami čuvati nebo ili će to raditi neko drugi, pa tako i ulažete u naoružanje. Mi smo odlučili sami čuvati svoje nebo i tako ćemo nastaviti. Modernizirali smo dio zrakoplovstva. Pokrenuli smo određene inicijative i jačat ćemo zračni kapacitet. Morat ćemo ojačati zrakoplovstvo i kupiti neke od lovačko-bombarderskih zrakoplova, već smo pokrenuli neke korake u tom smjeru. Teško je razvijati skupo lovačko zrakoplovstvo, obnovili smo bombarderski dio, imamo 10 "migova 29", uskoro će ih biti operativno 14, modernizirane "orlove", super G4, međutim, to mora biti snažnije. Nabavljamo generaciju zrakoplova 4 i 4 plus i idemo na modernije', rekao je Vučić.

  • +5
Aleksandar Vučić, srpska vojska Izvor: Srbija danas / Autor: screenshot: tportal